O MEDVĚDÍM ČESNEKU

Přidáno dne 19.04.2016

Medvědí česnek se řadí mezi první jarní byliny, které se dají volně natrhat v přírodě a dají se sníst…:)  Již název rostliny napovídá, jakou má asi chuť a aroma… 

Oproti klasickému česneku je jeho česneková chuť lahodná a jemná. Nezanedbatelnou výhodou oproti česneku je také to, že po jeho konzumaci vaše tělo nevydává onen charakteristický odér…:)

Proč je dobré medvědí česnek  jíst ?
Medvědí česnek je skvělou detoxikační rostlinou, je považován za přírodní antibiotikum a antimykotikum. Obsahuje obrovské množství vitamínu C (150 mg na 100 g tj. třikrát víc než citron).
Medvědí česnek upevňuje naši imunitu, pomáhá při chřipkách a nachlazeních, při likvidaci kvasinkové infekce či mykóz. Má též močopudné účinky a pomáhá nám s detoxikací ledvin a močového měchýře, zmiňují se též protirakovinové účinky.

Kde medvědí česnek seženu ?
Je několik možností, jak přijít k medvědímu česneku:

  • můžete ho zakoupit na farmářských trzích

  • prodává se v bio obchodech i v klasických zeleninách

  • můžete si ho vypěstovat na zahrádce – nejlépe se mu daří ve vlhkém polostínu pod keři a stromy

  • znáte lesní lokalitu, kde se koberce medvědího česneku nacházejí a v době jeho růstu si ho zajdete šetrně natrhat (nejlépe nastříhat nůžkami). Má rád stinná a vlhká místa, kde roste cca od počátku dubna do konce května. Rozhodně ho trhejte před tím, než začne kvést, v době květu už ztrácí tu správnou chuť a sílu.

Jak medvědí česnek uchovám čerstvý ?
Aby vám medvědí česnek neuvadl, nezežloutl ale naopak nějakou dobu vydržel, je dobré ho dát do skleničky s vodou jako řezanou květinu (pokud má stonky) a uchovat na chladném místě nebo v lednici a vodu pravidelně jednou denně vyměnit – takto ošetřený vydrží několik dnů až týden.
Nebo ho můžete dočista oprat studenou vodou, zabalit do vlhké utěrky a vložit do lednice (pokud nemá stonky).

Co z medvědího česneku uvařím ?
Nejlepší je konzumace čerstvého syrového medvědího česneku, tím neztratí nic ze svých blahodárných účinků.
Má bohaté využití ve studené kuchyni – můžete si čerstvým nasekaným medvědím česnekem posypat chléb s máslem nebo uvařené brambory, přidat ho do tvarohu či do pomazánek, ochutit jím zeleninové saláty, vyrobit z něj pesto nebo česnekové máslo, v podstatě ho můžete použít všude tam, kde používáte pažitku či petrželku…
V teplé kuchyni je vhodný do omáček, do polévek, jako špenát, jako aromatické ochucovadlo do slaných těst…
Pokud to recept dovolí, tak medvědí česnek povařte, poduste či spařte  jen na velmi krátkou chvíli (řádově 3 – 5 minut), aby  ztratil co nejméně ze svých účinků.

Vyzkoušejte třeba :
Slané muffiny s medvědím česnekem a balkánským sýrem
Polévka z medvědího česneku
Nádivka z tofu, medvědího česneku a pórku
Pomazánka z droždí, vajec a medvědího česneku
Tvarohová pomazánka s pažitkou a medvědím česnekem
Salát z rajčat a medvědího česneku
Máslo s medvědím česnekem
Rozpečená bageta s máslem z medvědího česneku
Pesto z medvědího česneku

A z pesta:
Slaný závin s tvarohem a pestem
Salát s rajčaty a dresinkem z jogurtu a pesta
Slaný koláč z tvarohu, pesta a cukety
Frittata s olivami, balkánským sýrem a pestem

A jak přišel ke svému jménu ?
Prý ho vyhledávají po zimním spánku medvědi, aby si pročistili střeva, žaludek a krev…
Tak teď už chápu, proč jsou medvědího česneku v našem okolí takové plantáže – zde na severu Čech aby člověk medvěda lupou pohledal…:)

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *