O MEDVĚDÍM ČESNEKU

Přidáno dne 19.04.2016

Medvědí česnek se řadí mezi první jarní byliny, které se dají volně natrhat v přírodě a dají se sníst…:)  Již název rostliny napovídá, jakou má asi chuť a aroma… 

Oproti klasickému česneku je jeho česneková chuť lahodná a jemná. Nezanedbatelnou výhodou oproti česneku je také to, že po jeho konzumaci vaše tělo nevydává onen charakteristický odér…:)

Proč je dobré medvědí česnek  jíst ?
Medvědí česnek je skvělou detoxikační rostlinou, je považován za přírodní antibiotikum a antimykotikum. Obsahuje obrovské množství vitamínu C (150 mg na 100 g tj. třikrát víc než citron).
Medvědí česnek upevňuje naši imunitu, pomáhá při chřipkách a nachlazeních, při likvidaci kvasinkové infekce či mykóz. Má též močopudné účinky a pomáhá nám s detoxikací ledvin a močového měchýře, zmiňují se též protirakovinové účinky.

Kde medvědí česnek seženu ?
Je několik možností, jak přijít k medvědímu česneku:

  • znáte lesní lokalitu, kde se koberce medvědího česneku nacházejí a prostě si ho v době jeho růstu zajdete natrhat – má rád stinná a vlhká místa, kde roste cca od počátku dubna do konce května. Rozhodně ho trhejte před tím, než začne kvést, v době květu už ztrácí tu správnou chuť a sílu.

  • můžete ho zakoupit na farmářských trzích (to jde do toho lesa někdo za vás a za vás ho tam natrhá)

  • občas je vidět v bio obchodech

  • můžete si ho vypěstovat na zahrádce – nejlépe se mu daří ve vlhkém polostínu pod keři a stromy (mám osobně vyzkoušeno)

Jak medvědí česnek uchovám čerstvý ?
Aby vám medvědí česnek neuvadl, nezežloutl ale naopak nějakou dobu vydržel, je dobré ho dát do skleničky s vodou jako řezanou květinu a uchovat na chladném místě nebo v lednici a vodu pravidelně jednou denně vyměnit – takto ošetřený vydrží několik dnů až týden.
Nebo ho můžete dočista oprat studenou vodou, zabalit do vlhké utěrky a vložit do lednice.

Co z medvědího česneku uvařím ?
Nejlepší je konzumace čerstvého syrového medvědího česneku, tím neztratí nic ze svých blahodárných účinků.
Má bohaté využití ve studené kuchyni – můžete si čerstvým nasekaným medvědím česnekem posypat chléb s máslem nebo uvařené brambory, přidat ho do tvarohu či do pomazánek, ochutit jím zeleninové saláty, vyrobit z něj pesto nebo česnekové máslo, v podstatě ho můžete použít všude tam, kde používáte pažitku či petrželku…
Vyzkoušejte třeba :
Slané muffiny s medvědím česnekem a balkánským sýrem
Polévka z medvědího česneku
Nádivka z tofu, medvědího česneku a pórku
Pomazánka z droždí, vajec a medvědího česneku
Tvarohová pomazánka s pažitkou a medvědím česnekem
Salát z rajčat a medvědího česneku

Pesto z medvědího česneku
Slaný závin s tvarohem a pestem
Salát s rajčaty a dresinkem z jogurtu a pesta
Slaný koláč z tvarohu, pesta a cukety
Frittata s olivami, balkánským sýrem a pestem

Pokud medvědí česnek použijete v teplé kuchyni, tak ho vždy povařte, poduste či spařte  jen na velmi krátkou chvíli (řádově 3 – 5 minut), aby ztratil co nejméně ze svých účinků.
V teplé kuchyni se dá použít do omáček, do polévek, jako špenát, jako aromatické ochucovadlo do slaných těst…

A jak přišel ke svému jménu ?
Prý ho vyhledávají po zimním spánku medvědi, aby si pročistili střeva, žaludek a krev…
Tak teď už chápu, proč jsou medvědího česneku v našem okolí takové plantáže – zde na severu Čech aby člověk medvěda lupou pohledal…:)

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *