PESTO Z MEDVĚDÍHO ČESNEKU na uskladnění


SUROVINY

700 g medvědího česneku
cca 100 ml panenského olivového oleje do pesta
cca 200 ml panenského olivového oleje na konzervaci
30 g soli

Z uvedeného množství je cca 5 skleniček o objemu 150 ml.
Celková energetická hodnota cca 2.560 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Skleničky, víčka a všechny ostatní nástroje nejprve zbavíte případných bakterií – skleničky můžete sterilizovat v troubě, hlavu tyčového mixéru, lžíci a ostatní případné nástroje stačí polít právě vroucí vodou z rychlovarné konvice.
  • Listy medvědího česneku operete ve studené vodě a necháte důkladně okapat, případně ještě několikrát jemně promnete v suché utěrce.

POSTUP

  • Listy nahrubo posekáte, vložíte do mísy a posolíte.
  • Přidáte 100 ml oleje a tyčovým mixérem rozmixujete. Uvedené množství oleje je orientační – záleží na tom, jak dobře jste osušili listy, jak jsou listy šťavnaté…
  • Výsledná hmota by měla mít hustou olejnatou konzistenci (asi jako hrubozrnná hořčice) – pokud taková není, přidejte ještě trochu oleje a opět promixujte.
  • Pesto rozdělíte do malých vysterilizovaných skleniček a povrch zalijete olejem – jak správně pesto zakonzervovat, aby dlouho vydrželo, si můžete přečíst v tomto podrobném návodu.

PRAKTICKÉ

  • Pesto je vhodné dávat do objemově malých skleniček proto, že po otevření skleničky se k pestu dostane vzduch, který může zapříčinit zkažení, a proto je dobré pesto rychle spotřebovat (a spotřebovat malou skleničku v krátkém termínu je výrazně jednodušší).
  • Pesto v pěkné skleničce opatřené touto nálepkou, můžete obratem darovat jako „jedlý dárek“.
  • Toto pesto je připravováno z větší dávky a do zásoby, proto do něj  nejsou přidány žádné další ingredience – tím se sníží na minimum možnost případného zkažení, zhořknutí či zplesnivění po dobu uskladnění.

DOHOTOVENÍ PESTA

  • Toto pesto se dá samozřejmě konzumovat i bez přidání dalších surovin. Ale můžete přidat ingredience, které do pesta patří. Oříšky a parmezán vmícháte do pesta těsně před podáváním. Množství přidaných surovin je individuální dle chuťových preferencí stráníků.
  • U nás je v oblibě tento poměr: na 200 g uvařených těstovin (tj. 1 porce) dávám jednu vrchovatou polévkovou lžíci pesta (40 g), přidám 1 polévkovou lžíci jemně strouhaného parmezánu (10 g) a několik nasekaných kešu oříšků (10 g).
    Pokud zpracovávám celý sáček těstovin (500 g), přidávám 200 g pesta.