JAK ZAKONZERVOVAT A USKLADNIT DOMÁCÍ PESTO

.

Co udělat pro to, aby doma vyrobené pesto vydrželo v lednici co nejdéle ? aneb
Jak zakonzervovat a uskladnit domácí pesto.

  • pesto napěchujete lžičkou do malých skleniček a povrch pesta zarovnáte lžičkou dohladka a do roviny
  • papírovou utěrkou očistíte vnitřní a vnější okraje skleničky, aby byly zcela čisté a nebyly na nich kousky pesta
  • pesto zalijete olivovým olejem tak, aby se na povrchu vytvořila neprodyšná hladinka, pokrývající celou plochu pesta
  • skleničku zavřete víčkem a uchováte v lednici

Takto zakonzervované pesto vydrží v lednici několik týdnů – mám osobně odzkoušeno 12 týdnů – možná vydrží i déle, ale u nás ho stačíme do této doby vždycky všechno sníst.*

A když pesto vložíte do pěkné skleničky a opatříte touto nálepkou, můžete ho obratem darovat jako „jedlý dárek“…

*Doplněno v roce 2021: Učinila jsem pokus a jednu skleničku pesta vyrobenou na jaře 2020 a zakonzervovanou tímto způsobem jsem nechala v útrobách lednice. Otevřela jsem ji po více než roce uskladnění (konec května 2021) a pesto bylo v naprostém pořádku.