JAK ZAKONZERVOVAT A USKLADNIT DOMÁCÍ PESTO

PŘÍPRAVA

  • skleničky, víčka, polévkovou lžíci a kávovou lžičku nejprve zbavíte případných bakterií. Skleničky můžete sterilizovat v troubě, obě lžíce stačí polít právě vroucí vodou z rychlovarné konvice.

POSTUP

  • malé skleničky naplníte pomocí polévkové lžíce a lžičky pestem cca 1 cm pod okraj skleničky
  • pesto ve skleničce lžičkou upěchujete, aby se odstranily případné vzduchové bubliny
  • povrch pesta zarovnáte lžičkou dohladka a do roviny
  • papírovou utěrkou očistíte vnitřní a vnější okraje skleničky, aby byly zcela čisté a nebyly na nich zbytky pesta
  • pesto zalijete olivovým olejem tak, aby se na povrchu vytvořila neprodyšná hladinka, pokrývající celou plochu pesta
  • skleničku zavřete víčkem a uchováte v lednici

Takto zakonzervované pesto vydrží v lednici několik týdnů – mám osobně odzkoušeno 12 týdnů – možná vydrží i déle, ale u nás ho stačíme do této doby vždycky všechno sníst.*
*Doplněno v roce 2021: Učinila jsem pokus a jednu skleničku pesta vyrobenou na jaře 2020 a zakonzervovanou tímto způsobem jsem nechala v útrobách lednice. Otevřela jsem ji po více než roce uskladnění (konec května 2021) a pesto bylo v naprostém pořádku.

PRAKTICKÉ

  • Po otevření skleničky se k pestu dostane vzduch a je potřeba ho rychle spotřebovat, aby se nezkazilo – proto je vhodné pesto dávat do objemově malých skleniček.
  • Pokud byste chtěli již otevřenou sklenici uchovat déle, musíte celý postup uvedený nahoře opakovat.
  • Když pesto vložíte do pěkné skleničky a opatříte touto nálepkou, můžete ho obratem darovat jako „jedlý dárek“…