SUROVINY
6 vajec velikosti M
50 g balkánského sýra
50 g černých oliv (cca 25 ks)
50 g pesta z medvědího česneku (jedna vrchovatá polévková lžíce)
špetka soli
Z uvedeného množství jsou dvě porce.
Celková energetická hodnota cca 795 kcal.
Recept je vhodný pro bezlepkovou a nízkosacharidovou dietu a candida dietu fáze III.
PŘÍPRAVA
- Balkánský sýr nastrouháte nahrubo.
- Olivy pokrájíte na kolečka.
- V misce smícháte metličkou vejce, pesto a balkánský sýr.
- Malou zapékací misku (používám oválnou o velikosti 17 x 20 cm) vyložíte pečícím papírem.
- Troubu předehřejete.
POSTUP
- Do zapékací misky vlijete rozmíchaná vejce.
- Misku vložíte do trouby na 190 °C a pečete cca 10 – 15 minut, dokud nebudou vajíčka lehce zatuhlá.
- Misku vyndáte a vaječnou hmotu posypete pokrájenými olivami.
- Vrátíte zpět do trouby a pečete ještě dalších cca 10 – 15 minut, dokud vajíčka nebudou zcela ztuhlá a povrch zezlátlý.
Teplou frittatu můžete podávat samotnou jako předkrm, nebo s vařenými či pečenými bramborami jako oběd.
Chutná je ale i studená – třeba vložená do bagety a doplněná zeleninovým salátem.
PRAKTICKÉ
- Olivy dáváte do vajíček později proto, aby zůstaly na povrchu vajec a neklesly na dno zapékací misky.