RANÉ BRAMBORY PEČENÉ V TROUBĚ

SUROVINY

  • 600 – 700 g stejně velkých raných brambor
  • 50 ml olivového oleje
  • 1 středně velký stroužek česneku (6 g)
  • 1/2 rovné kávové lžičky soli
  • 1/2 rovné kávové lžičky sušeného česneku
  • 1/2 rovné kávové lžičky majoránky
  • 2 litry studené vody
  • 1 polévková lžíce soli do vody

Z uvedeného množství jsou 2 porce jako hlavní jídlo nebo 3 porce přílohové.
Celková energetická hodnoca cca 1 100 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Brambory neloupete, jen je důkladně omyjete kartáčkem a rozkrojíte na měsíčky velikosti sousta.
  • Stroužek česneku prolisujete.
  • Do oleje vsypete uvedené koření, přidáte prolisovaný česnek a vše důkladně promícháte.
  • Plech vyložíte pečícím papírem.
  • Troubu předehřejete na 230 °C.

POSTUP

  • Brambory vložíte do studené osolené vody, přivedete k varu a vaříte 5 minut.
  • Hned zcedíte a necháte brambory důkladně dosucha okapat.
  • Kousky brambor rozprostřete na plech.
  • Každý dílek brambor potřete pomocí mašlovačky ochuceným olejem (mašlovačkou občas olej promíchejte, koření má tendenci sedat na dno nádobky).
  • Plech vložíte do trouby na horní příčku a pečete na horní ohřev cca 15 minut dozlatova.
  • Po vyjmutí z trouby hned servírujete.

DOHOTOVENÍ
Pečené brambory jsou velmi chutné i samotné – jen posypané petrželkou nebo pažitkou; nebo k nim můžete přidat třeba ochucený slaný tvaroh nebo zeleninový salát.
Skvělé jsou jako klasická příloha k masu, rybě nebo třeba k zeleným fazolkám s anglickou slaninou a česnekem.

PRAKTICKÉ

  • Nevíte přesně, které brambory jsou rané?
    Jsou to ty, které mají jemnou, tenkou, loupající se slupku a bývají na trhu cca od poloviny června do konce července.
  • Postup lze rozdělit na dva samostatné kroky – brambory můžete předvařit ráno a opéct je třeba až na večeři.
  • Pokud nemáte čas čekat, až brambory dosucha okapají, můžete je zbavit vody osušením papírovou utěrkou.
  • Předvařením brambor nejen celý recept urychlíte, ale též zbavíte brambory povrchového škrobu a proto je pak lehce upečete dozlatova a dokřupava.
  • Koření a jeho množství je uvedeno pro základní orientaci, brambory si můžete samozřejmě ochutit dle svých preferencí.