SUROVINY
250 g tvarohu
250 g bryndzy
jogurt (nemusí být)
pažitka
Z uvedeného množství jsou 4 porce jako hlavní chod.
Recept je vhodný pro bezlepkovou dietu.
Celková energetická hodnota cca 965 kcal.
PŘÍPRAVA
- Pažitku posekáte nadrobno.
POSTUP
- Tvaroh s bryndzou rozmělníte v míse vidličkou.
- Pokud by směs byla suchá (záleží na použitém tvarohu), přidáte jogurt v množství 2 – 4 lžíce a vymícháte dohladka.
- Přidáte pažitku. Pokud disponujete větším množstvím pažitky (cca 3 – 4 polévkové lžíce nasekané pažitky), vmícháte ji přímo do pomazánky, malým množstvím jen posypete porci na talíři.
- Nesolíte, nepepříte – o chuť se postará bryndza.
Pomazánka v této verzi je zamýšlena jako hlavní chod a příloha k bramborovým dukátům nebo k raným pečeným bramborám.
Pomazánka je velmi chutná i namazaná na chléb a doplněná rajčetem. V tomto případě snižuji množství bryndzy, aby pomazánky nebylo tak velké množství. Aby byly suroviny využity bezezbytkově upravuji recept takto: 1 balení tvarohu (250 g), 1 balení bryndzy 125 g, 1/2 rovné kávové lžičky soli, pažitka.
PRAKTICKÉ
- Nemáte jogurt? Nevadí. Můžete použít malé množství smetany, mléka, případně i vody.