
SUROVINY
250 g tvarohu
250 g bryndzy
jogurt (nemusí být)
pažitka
Z uvedeného množství jsou 4 porce jako hlavní chod.
PŘÍPRAVA
- Pažitku posekáte najemno.
POSTUP
- Tvaroh s bryndzou rozmělníte v míse vidličkou.
- Pokud by směs byla suchá, přidáte jogurt v množství 2 – 4 lžíce a vymícháte dohladka.
- Přidáte pažitku – větší množství pažitky přímo vmícháte do pomazánky; malým množstvím jen posypete porci na talíři.
- Nesolíte, nepepříte – o chuť se postará bryndza.
Pomazánka se chuťově hodí k bramborovým dukátům nebo k raným pečeným bramborám jako hlavní chod.
PRAKTICKÉ
- Pomazánka je velmi chutná i namazaná na chléb a doplněná rajčetem. V tom případě snižuji množství použitých surovin, aby pomazánky nebylo tak velké množství. A aby byly suroviny využity bezezbytkově upravuji recept takto: 1 balení tvarohu (250 g), 1 balení bryndzy 125 g, 1/2 rovné kávové lžičky soli, pažitka.
- Nemáte jogurt? Nevadí.
Můžete použít malé množství smetany, mléka či vody.