Pečené bramborové dukáty

1/2 kg nových brambor
plátek másla o síle 1 cm

Toto množství se vejde na jeden plech a jsou z něj 2 poctivé porce.

Brambory neloupete, pouze důkladně (nejlépe kartáčkem) omyjete vodou a nakrájíte na plátky o síle 0,5 cm.

Plech vymažete máslem, pokladete nakrájenými bramborami a pečete v předehřáté troubě na 180 °C cca 25 – 35 minut, dokud plátky brambor nemají zlatavé puchýřky.

Většinou tak 5 – 8 minut před koncem pečení, tj. když už je spodní strana plátků zlatavá, brambory na plechu otočím a dopeču.

Solte až na talíři.

K takto připraveným bramborám většinou servíruji tvaroh s medvědím česnekem nebo tvarohovou pomazánku s pažitkou – je to báječný lehký jarní oběd či večeře.

Pokud toužíte po syté večeři, přidejte bramborové dukáty k celerovým řízečkům.