SLANÝ KOLÁČ S HLÍVOU ÚSTŘIČNOU, ANGLICKOU SLANINOU A MEDVĚDÍM ČESNEKEM

SUROVINY

  • Na těsto :
    250 g celozrnné žitné mouky
    100 ml oleje
    100 ml studené vody
    1 rovná kávová lžička soli
    1 rovná kávová lžička jedlé sody
    1/2 polévkové lžíce oleje na vymazání formy (nebo pečící papír)
  • Na náplň:
    300 g hlívy ústřičné
    30 – 50 g medvědího česneku
    150 g anglické slaniny vcelku
    3 vejce
    100 ml smetany na vaření 12 %
    1 stroužek česneku
    1 polévková lžíce oleje
    1/2 kávové lžičky soli k houbám
    1/2 kávové lžičky soli do vajec

Uvedené množství je do klasické koláčové formy o průměru 28 cm.
Celková energetická hodnota cca 2.050 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Kloboučky hlívy pokrájíte na kousky velikosti sousta, nohy pokrájíte nadrobno.
  • Anglickou slaninu pokrájíte na kostičky cca 1 x 1 cm.
  • Medvědí česnek posekáte nahrubo.
  • Stroužek česneku posekáte najemno.
  • V misce smícháte vejce se smetanou a solí.
  • Formu vymažete olejem nebo vyložíte pečícím papírem.

POSTUP

  • Do pánve s rozehřátým olejem vhodíte anglickou slaninu, kterou orestujete dozlatova.
  • Přidáte hlívu a poměrně zprudka restujete a mícháte cca 5 minut, aby se hlíva opekla a trochu zezlátla.
  • Přidáte stroužek česneku a vše ještě 5 minut restujete a mícháte.
  • Pak posolíte, přidáte medvědí česnek, vše promícháte a odstavíte z ohně.
  • Mouku prosejete do mísy, přidáte sůl, sodu, olej, vodu, vše nahrubo smícháte vařečkou a pak rukama vypracujete vláčné nelepivé těsto.
  • Těsto nahrubo vyválíte válečkem do požadovaného tvaru formy, přemístíte do formy a rukama (nebo malým jednoručním válečkem) těsto doladíte tak, aby bylo rovnoměrně po celé ploše formy včetně vyvýšených okrajů – jde to velmi lehce, těsto je vláčné jako modelína.
  • Na těsto přesuneme směs z pánve, zalijeme vejci se smetanou a hned vložíte do trouby.
  • Pečete v předem vyhřáté troubě na 180 °C cca 30 minut.
    Osobně ve své maloobjemové troubě, která má jen 45 l, peču s roštem uprostřed takto: na 190°C 15 minut při nastavení horního a spodního ohřevu s ventilátorem, poté ještě dalších 15 minut pouze spodní ohřev s ventilátorem, aby se koláč odshora nepřipálil.

Koláč je chutný teplý i studený, ideální na svačinu, na večeři nebo na výlet.

Varianta bez masa:
anglickou slaninu zcela vynecháte nebo ji zaměníte za uzené tofu

PRAKTICKÉ
domácí výrobu těsta můžete v rámci úspory času nahradit kupovaným listovým těstem – koláč však pak již nebude ani žitný, ani celozrnný…