
SUROVINY
- Na těsto :
250 g celozrnné žitné mouky
100 ml oleje
100 ml studené vody
1 rovná kávová lžička soli
1 rovná kávová lžička jedlé sody
1/2 polévkové lžíce oleje na vymazání formy (nebo pečící papír) - Na náplň:
300 g hlívy ústřičné
30 – 50 g medvědího česneku
150 g anglické slaniny vcelku
3 vejce
100 ml smetany na vaření 12 %
1 stroužek česneku
1 polévková lžíce oleje
1/2 kávové lžičky soli k houbám
1/2 kávové lžičky soli do vajec
Uvedené množství je do klasické koláčové formy o průměru 28 cm.
Celková energetická hodnota cca 2.050 kcal.
PŘÍPRAVA
- Kloboučky hlívy pokrájíte na kousky velikosti sousta, nohy pokrájíte nadrobno.
- Anglickou slaninu pokrájíte na kostičky cca 1 x 1 cm.
- Medvědí česnek posekáte nahrubo.
- Stroužek česneku posekáte najemno.
- V misce smícháte vejce se smetanou a solí.
- Formu vymažete olejem nebo vyložíte pečícím papírem.
POSTUP
- Do pánve s rozehřátým olejem vhodíte anglickou slaninu, kterou orestujete dozlatova.
- Přidáte hlívu a poměrně zprudka restujete a mícháte cca 5 minut, aby se hlíva opekla a trochu zezlátla.
- Přidáte stroužek česneku a vše ještě 5 minut restujete a mícháte.
- Pak posolíte, přidáte medvědí česnek, vše promícháte a odstavíte z ohně.
- Mouku prosejete do mísy, přidáte sůl, sodu, olej, vodu, vše nahrubo smícháte vařečkou a pak rukama vypracujete vláčné nelepivé těsto.
- Těsto nahrubo vyválíte válečkem do požadovaného tvaru formy, přemístíte do formy a rukama (nebo malým jednoručním válečkem) těsto doladíte tak, aby bylo rovnoměrně po celé ploše formy včetně vyvýšených okrajů – jde to velmi lehce, těsto je vláčné jako modelína.
- Na těsto přesuneme směs z pánve, zalijeme vejci se smetanou a hned vložíte do trouby.
- Pečete v předem vyhřáté troubě na 180 °C cca 30 minut.
Osobně ve své maloobjemové troubě, která má jen 45 l, peču s roštem uprostřed takto: na 190°C 15 minut při nastavení horního a spodního ohřevu s ventilátorem, poté ještě dalších 15 minut pouze spodní ohřev s ventilátorem, aby se koláč odshora nepřipálil.
Koláč je chutný teplý i studený, ideální na svačinu, na večeři nebo na výlet.
Varianta bez masa:
anglickou slaninu zcela vynecháte nebo ji zaměníte za uzené tofu
PRAKTICKÉ
domácí výrobu těsta můžete v rámci úspory času nahradit kupovaným listovým těstem – koláč však pak již nebude ani žitný, ani celozrnný…