SLANÝ KOLÁČ S HLÍVOU ÚSTŘIČNOU, ANGLICKOU SLANINOU A MEDVĚDÍM ČESNEKEM

Přidáno dne 29.04.2020

Na těsto :
250 g celozrnné žitné mouky
100 ml oleje
100 ml studené vody
1 rovná kávová lžička soli
1 rovná kávová lžička jedlé sody
1/2 polévkové lžíce oleje na vymazání formy

Na náplň:
300 g hlívy ústřičné
30 g medvědího česneku
150 g anglické slaniny vcelku
3 vejce
100 ml smetany na vaření 12 %
1 stroužek česneku
1 polévková lžíce oleje
1/2 kávové lžičky soli k houbám
1/2 kávové lžičky soli do vajec

Uvedené množství je do klasické koláčové formy o průměru 28 cm.

Celková energetická hodnota cca 2.050 kcal.

Kloboučky hlívy pokrájíte na kousky velikosti sousta, nohy pokrájíte nadrobno.
Anglickou slaninu pokrájíte na kostičky cca 1 x 1 cm.
Medvědí česnek posekáte nahrubo.
Stroužek česneku posekáte najemno.
V misce smícháte vejce se smetanou a solí.
Formu vymažete olejem.

Do pánve s rozehřátým olejem vhodíte anglickou slaninu a restujete dozlatova. Pak přidáte hlívu a poměrně zprudka restujete a mícháte cca 10 minut, aby se hlíva opekla a trochu zezlátla. Po pěti minutách restování přidáte posekaný stroužek česneku. Těsně před dokončením hlívu posolíte, přidáte medvědí česnek, promícháte a odstavíte z ohně.

Mouku prosejete do mísy, přidáte sůl, sodu, olej, vodu a vše nahrubo smícháte vařečkou.
Následně rukama vypracujete vláčné nelepivé těsto.
Těsto nahrubo vyválíte válečkem do požadovaného tvaru formy, přemístíte do formy a rukama těsto doladíte tak, aby bylo po celé ploše formy včetně vyvýšených okrajů – jde to velmi lehce, těsto je vláčné jako modelína.

Na těsto přesuneme směs z pánve, zalijeme vejci a hned vložíte do trouby.

Pečete v předem vyhřáté troubě na 180 °C cca 30 minut.
Osobně ve své maloobjemové troubě, která má jen 45 l, peču s roštem uprostřed takto: na 190°C 15 minut při nastavení horního a spodního ohřevu s ventilátorem, poté ještě dalších 15 minut pouze spodní ohřev s ventilátorem, aby se koláč odshora nepřipálil.

Koláč je chutný teplý i studený, ideální na svačinu nebo večeři.

Varianta bez masa:
anglickou slaninu lze nahradit uzeným tofu

Rychlejší varianta:
domácí výrobu těsta můžete nahradit kupovaným listovým těstem.
Koláč však pak již nebude ani žitný, ani celozrnný…:)

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *