Medvědí česnek se řadí mezi první jarní byliny, které se dají volně natrhat v přírodě a dají se sníst… Již název rostliny napovídá, jakou má asi chuť a aroma… Oproti klasickému česneku je však jeho česneková chuť lahodná a jemná.
Proč je dobré medvědí česnek jíst ?
Medvědí česnek je skvělou detoxikační rostlinou, je považován za přírodní antibiotikum a antimykotikum. Obsahuje obrovské množství vitamínu C (150 mg na 100 g tj. třikrát víc než citron).
Medvědí česnek upevňuje naši imunitu, pomáhá při chřipkách a nachlazeních, při likvidaci kvasinkové infekce či mykóz. Má též močopudné účinky a pomáhá nám s detoxikací ledvin a močového měchýře, zmiňují se též protirakovinové účinky.
Kde medvědí česnek seženu ?
Je několik možností, jak přijít k medvědímu česneku
– můžete ho zakoupit na farmářských trzích
– prodává se v bio obchodech i v klasických zeleninách
– můžete si ho vypěstovat na zahrádce – nejlépe se mu daří ve vlhčím polostínu pod keři a stromy
– znáte lesní lokalitu, kde se koberce medvědího česneku nacházejí a v době jeho růstu si ho zajdete šetrně natrhat či ještě lépe – nastříhat nůžkami. Má rád stinná a vlhká místa, kde roste cca od půlky března do konce května (v závislosti na daném počasí). Rozhodně ho sbírejte před tím, než začne kvést, v době květu už ztrácí tu správnou chuť a sílu.
Jak medvědí česnek uchovám ?
Aby medvědí česnek neuvadl, nezežloutl, ale naopak nějakou dobu vydržel čerstvý, je dobré ho dát do skleničky s vodou obdobně jako řezanou květinu (pokud má stonky) a uchovávat ho na chladném tmavém místě či v lednici. Když budete vodu pravidelně jednou denně měnit, vydrží svěží několik dnů až týden.
Pokud medvědí česnek nemá stonky, operete ho dočista studenou vodou, zabalíte do vlhkého plátna nebo utěrky a vložíte do lednice.
Medvědí česnek můžete i usušit, ale počítejte s tím, že sušením rostlina ztratí svou sílu a účinnost.
Co z medvědího česneku uvařím ?
Obliba používání medvědího česneku stoupá a stává se sezónní stálicí v mnoha kuchyních.
Nejlepší je konzumace čerstvého syrového medvědího česneku, tím neztratí nic ze svých blahodárných účinků.
Má bohaté využití ve studené kuchyni – můžete si čerstvým nasekaným medvědím česnekem posypat chléb s máslem nebo uvařené brambory, přidat ho do tvarohu či do pomazánek, ochutit jím zeleninové saláty, vyrobit z něj pesto nebo česnekové máslo…
V podstatě ho můžete použít všude tam, kde používáte pažitku či petrželku.
V teplé kuchyni je vhodný do omáček, do polévek, jako špenát, jako aromatické ochucovadlo do slaných těst…
Pokud to recept dovolí, tak medvědí česnek povařte, poduste či spařte jen na velmi krátkou chvíli (řádově 3 – 5 minut), aby ztratil co nejméně ze svých účinků.
Vyzkoušejte třeba :
Slaný koláč s hlívou ústřičnou, anglickou slaninou a medvědím česnekem
Slané muffiny s medvědím česnekem a balkánským sýrem
Polévka z medvědího česneku
Nádivka z tofu, medvědího česneku a pórku
Pomazánka z droždí, vajec a medvědího česneku
Tvarohová pomazánka s pažitkou a medvědím česnekem
Salát z rajčat a medvědího česneku
Máslo s medvědím česnekem
Rozpečená bageta s máslem z medvědího česneku
Pesto z medvědího česneku
A z pesta:
Slaný závin s tvarohem a pestem
Salát s rajčaty a dresinkem z jogurtu a pesta
Slaný koláč z tvarohu, pesta a cukety
Frittata s olivami, balkánským sýrem a pestem
A jak přišel ke svému jménu ?
Prý ho vyhledávají po zimním spánku medvědi, aby si pročistili střeva, žaludek a krev…
Tak teď už chápu, proč jsou medvědího česneku v našem okolí takové plantáže – zde na severu Čech aby člověk medvěda lupou pohledal…:)
PRAKTICKÉ
- Při čistění a mytí medvědího česneku pracujte rychle a listy ve vodě dlouze nemáčejte, abyste nepřišli o zmiňovaný vitamín C, který je rozpustný ve vodě.
- Vitamín C je také citlivý na světlo a teplo, proto medvědí česnek uchováváme v temnu a chladu.
- Nezanedbatelnou výhodou medvědího česneku je také to, že po jeho větší konzumaci vaše tělo nevydává charakteristický česnekový odér (narozdíl od klasického česneku).