SUROVINY
500 g kapusty (nebo kadeřávku)
1 balení uzeného tofu (cca 200 g)
100 g ovesných vloček
1 vejce velikosti M
80 – 100 g cibule
3 veliké stroužky česneku (12 g)
40 g pšeničných klíčků
1 rovná kávová lžička soli
větší špetka pepře
2 polévkové lžíce oleje na vymazání
Varianta bez lepku:
použijete ovesné vločky bez lepku a pšeničné klíčky nahradíte 40 g kukuřičné strouhanky
Z uvedeného množství je 12 karbanátků.
Celková energetická hodnota cca 1 281 kcal, jeden karbanátek cca 107 kcal.
PŘÍPRAVA
- Ovesné vločky zalijete 300 ml studené vody a necháte 1/2 hodiny odležet.
- Kapustě odstraníte svrchní tmavě zelené listy, vyříznete tvrdý středový košťál a listy nahrubo pokrájíte. Vhodíte je do vroucí osolené vody (na 2 litry vody 2 polévkové lžíce soli) a na mírném ohni 5 minut povaříte. Pak scedíte, propláchnete studenou vodou a necháte okapat.
- Tofu nastrouháte nahrubo, cibuli pokrájíte najemno a česnek prolisujete.
- Plech vyložíte pečícím papírem, který pomocí mašlovačky potřete olejem.
- Troubu předehřejete.
POSTUP
- Z povařené kapusty silně rukama vymačkáte přebytečnou vodu. Vzniklou kompaktní hmotu pokrájíte na proužky silné max. 0,5 cm a vložíte do mísy.
- Přidáte tofu, vejce, cibuli, česnek, sůl, pepř a zamícháte.
- Ovesné vločky slijete přes síto. Spodní stranou lžíce tlakem na síto vymačkáte z vloček přebytečnou vodu (nebo vločky silně vymačkáte rukama) a přidáte je do mísy.
- Přisypete pšeničné klíčky (nebo kukuřičnou strouhanku) a vše důkladně promícháte.
- Z mísy postupně odebíráte množství hmoty velikosti vajíčka a rukama tvoříte karbanátky cca 8 – 9 cm v průměru (velikost dlaně), vysoké cca 1,5 cm, které kladete na připravený plech.
- Pečete v předem vyhřáté troubě na 190° C celkem 40 – 45 minut, v polovině pečení karbanátky otočíte.
K teplým karbanátkům se skvěle hodí bramborová kaše bez mléka s trochou kvašené zeleniny (pickles) nebo kimchi.
Studený karbanátek můžete obložit čerstvou zeleninou, trochou hořčice nebo majolky a vložit do celozrnné housky.
PRAKTICKÉ
- Naprosto stejným způsobem upečete i karbanátky z kadeřávku. Jediný rozdíl oproti kapustě bude v tom, že kadeřávku odříznete stonky a listy rukou otrháte od tuhých středových řapíků.