BRAMBOROVÁ KAŠE BEZ MLÉKA

Přidáno dne 07.01.2016

1 kg brambor
2 kávové lžičky soli
1 rovná polévková lžíce sypkého zeleninového bujonu Würzl
plátek másla o síle 2 cm

Z tohoto množství jsou cca 3 porce.

Brambory oloupete a nakrájíte na drobné kostičky – čím drobněji pokrájíte, tím dříve máte uvařeno.

Brambory vsypete do hrnce, přidáte 1,5 litru studené vody, sůl, koření Würzl a přivedete k varu.
Od bodu varu vaříte cca 10 minut, případně do té doby, dokud brambory nejsou měkké.

Uvařené brambory slijete, ale trochu vody z brambor si ponechejte – cca půl hrníčku.

K bramborám přidáte máslo a vše důkladně rozšťoucháte, případně rozmixujete.
Abyste získali krémovou a hladkou konzistenci kaše, přidávejte k bramborám postupně po lžících vývar z brambor – většinou postačí tak 4 lžíce – záleží však na moučnatosti brambor.

Varianta s křenem :
vmíchejte do bramborové kaše 3  polévkové lžíce čerstvě nastrouhaného křenu – získáte lehce pikantní přílohu vhodnou např. k pečenému mletému masu, pečené rybě či sekané z červené řepy.

Postní varianta :
místo másla použijete máslo rostlinné

 

 

 

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *