BRAMBOROVÁ KAŠE BEZ MLÉKA

SUROVINY

1 kg brambor
2 kávové lžičky soli
1 rovná polévková lžíce sypkého zeleninového bujonu Würzl (nemusí být)
50 g másla (plátek silný 2 cm)
1,5 litru studené vody

Z uvedeného množství jsou 3 – 4  porce.
Celková energetická hodnota cca 1 260 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Brambory oloupete a nakrájíte na drobné kostičky cca 1 x 1 cm.

POSTUP

  • Brambory vsypete do hrnce, přidáte uvedené množství studené vody, sůl, koření Würzl a přivedete k varu.
    Od bodu varu vaříte cca 10 minut, případně do té doby, dokud brambory nejsou měkké.
  • Uvařené brambory slijete, ale cca půl hrníčku vývaru z brambor si ponecháte.
  • K bramborám přidáte máslo a vše důkladně rozšťoucháte, případně rozmixujete tyčovým mixérem.
  • Abyste dosáhli krémové a hladké konzistence kaše, přidávejte postupně po lžících vývar z brambor – většinou postačí cca 4 polévkové lžíce (záleží však na moučnatosti brambor).

VARIANTA S KŘENEM
Do bramborové kaše vmícháte 3  polévkové lžíce čerstvě nastrouhaného křenu – získáte lehce pikantní přílohu vhodnou např. k pečenému mletému masu, pečené rybě nebo zeleninovým karbanátkům.

PRAKTICKÉ

  • Čím drobněji brambory pokrájíte, tím dříve máte uvařeno a budou se také snadněji šťouchat.