BRAMBOROVÁ KAŠE BEZ MLÉKA

1 kg brambor
2 kávové lžičky soli
1 rovná polévková lžíce sypkého zeleninového bujonu Würzl
25 g másla (plátek silný 2 cm)
1,5 litru studené vody

Z uvedeného množství jsou 3 – 4  porce.

Celková energetická hodnota cca 950 kcal.

Brambory oloupete a nakrájíte na drobné kostičky cca 1 x 1 cm – čím drobněji pokrájíte, tím dříve máte uvařeno.

Brambory vsypete do hrnce, přidáte uvedené množství studené vody, sůl, koření Würzl a přivedete k varu.
Od bodu varu vaříte cca 10 minut, případně do té doby, dokud brambory nejsou měkké.

Uvařené brambory slijete, ale trochu vývaru z brambor si ponechejte – cca půl hrníčku.

K bramborám přidáte máslo a vše důkladně rozšťoucháte, případně rozmixujete.
Abyste získali krémovou a hladkou konzistenci kaše, přidávejte postupně po lžících vývar z brambor – většinou postačí tak 4 lžíce – záleží však na moučnatosti brambor.

Varianta s křenem :
vmíchejte do bramborové kaše 3  polévkové lžíce čerstvě nastrouhaného křenu – získáte lehce pikantní přílohu vhodnou např. k pečenému mletému masu, pečené rybě či sekané z červené řepy.

Postní varianta :
místo másla použijete máslo rostlinné