SUROVINY
300 g mrkve
100 g celeru
100 g petržel (kořen)
200 g cibule
100 g petrželka (nať)
PŘÍPRAVA
- Kořenovou zeleninu omyjete, oloupete a nahrubo nastrouháte každý druh zeleniny zvlášť.
- Nať petrželky pokrájíte nahrubo.
- Cibuli pokrájíte na kostičky.
POSTUP
- Nastrouhanou a pokrájenou zeleninu rozprostřete na síto sušičky – na každé síto dejte jeden druh zeleniny. Zelenina potřebuje různě dlouhou dobu k tomu, aby se usušila. Postupně tedy budete zeleninu ze sušičky odebírat – jako první budete mít usušenou petrželku.
- Sušíte tak dlouho, dokud zelenina nešustí a při rozlomení nevydá křupavý zvuk.
- Po usušení všechnu zeleninu smícháte a skladujete ve vzduchotěsné nádobě.
- Pokud chcete docílit jemné konzistence (prášku), nasušenou zeleninu ještě promixujete tyčovým mixérem.
PRAKTICKÉ
- Pokud jste vlastníky zeleninového sekáčku, tak ho použijte na všechnu kořenovou zeleninu.
- Nejvhodnější pro sušení je teplota do 50°C. Při vyšší teplotě se zelenina po povrchu rychle vysuší, ale uvnitř zůstane vlhkost.
- Výše uvedený poměr zeleniny (3 : 1 : 1 : 2 : 1) kopíruje poměr zeleniny, který se obvykle dává do zeleninového vývaru. Poměr je orientační a můžete si ho přizpůsobit dle potřeb nebo dostupnosti zeleniny.
- Tato sušená zelenina je oproti kupované „vegetě“ bez solí a bez dochucovadel typu glutaman sodný (E621).
- Sušená zelenina se hodí nejen do polévek ale i na dochucení pomazánek, slaných závinů nebo zapečených plněných paprik.
- Pro orientaci a časovou náročnost: nastrouhanou zeleninu budete sušit v řádu hodin. Při 45 °C moje sušička suší mrkev a petržel cca 3 hodiny, celer cca 4 hodiny a cibuli cca 7 hodin.
- Při sesypávání usušené zeleniny ze síta rovnou do nádoby určené k uskladnění většinou lítá zelenina všude kolem. Osvědčilo se mi zeleninu nejprve přemístit na papír o velikosti cca A3 (nebo noviny), papír pak ohnout a zeleninu jednoduše vsypat do nádoby.