
SUROVINY
200 g červené čočky
250 g mrkve
150 g cibule (jedna středně velká)
100 g ovesných vloček
1 vejce velikosti M
3 středně velké stroužky česneku (15 g)
2 rovné kávové lžičky soli
2 rovné kávové lžičky majoránky
špetka pepře
1 polévková lžíce oleje na pomazání pečícího papíru
Z uvedeného množství je 12 karbanátků velikosti dlaně.
Celková energetická hodnota cca 1 360 kcal.
PŘÍPRAVA
- Červenou čočku uvaříte dle návodu téměř doměkka – cca 10 minut. Vsypete ji na cedník a necháte důkladně okapat.
- Mrkev nastrouháte nahrubo.
- Cibuli pokrájíte na drobné kostičky.
- Česnek prolisujete.
- Plech vyložíte pečícím papírem, který mašlovačkou potřete olejem.
- Troubu předehřejete.
POSTUP
- Do velké mísy vsypete mrkev, cibuli, česnek, sůl, majoránku, pepř, přidáte vejce a vše promícháte.
- Přisypete okapanou čočku, ovesné vločky a důkladně promícháte.
- Směs necháte alespoň 1/2 hodiny odpočinout, aby ovesné vločky pohltily vlhkost a těsto se stalo kompaktní.
- Z těsta postupně odebíráte množství velikosti většího vejce, rukama tvoříte placky velikosti dlaně o středové tloušťce cca 1,5 cm. Takto vypracujete 12 karbanátků, které kladete na plech vyložený potřeným pečíčím papírem.
- Pečete v troubě na 190 °C cca 30 – 35 minut. Po 20 minutách pečení karbanátky otočíte a dopečete.
Velkou předností karbanátku je možnost jíst ho teplý i studený. Teplý karbanátek s bramborovou kaší bez mléka nebo dýňovým pyré doplněný salátem z kysaného zelí s jablky a křenem se stane lahodným obědem. Studený karbanátek vložený do housky, obložený zeleninou je zase chutnou svačinou nebo večeří.
PRAKTICKÉ
- Na potření pečícího papíru olejem nezapomeňte – jinak se karbanátky k papíru přichytí a nepůjdou otočit.
- V rámci chuťové obměny můžete majoránku nahradit stejným množstvím kari.