ČOČKOVÉ KARBANÁTKY S MRKVÍ

Přidáno dne 16.11.2016

200 g červené čočky
250 g mrkve
170 g cibule (jedna středně velká)
3 stroužky česneku
1 vejce
6 rovných polévkových lžic celozrnné žitné mouky
6 rovných polévkových lžic pšeničných klíčků (nebo strouhanky)
2 rovné kávové lžičky soli
2 rovné kávové lžičky majoránky
špetka pepře
1 polévková lžíce oleje na vymazání

Z tohoto množství je cca 12 placek velikosti dlaně.

Červenou čočku uvaříte dle návodu téměř doměkka – cca 10 minut.
Pak ji vsypete na cedník a necháte důkladně okapat a trochu zchladnout.

Mezitím do velké mísy nahrubo nastrouháte mrkev, najemno nakrájíte cibuli, prolisujete česnek a přidáte sůl, majoránku, pepř a vejce. Nakonec vsypete okapanou čočku a vše promícháte dohromady.
Postupně začnete ke směsi přidávat mouku a klíčky – vždy jednu lžíci mouky, jednu lžíci pšeničných klíčků a promícháte. Záleží na tom, jak je původní směs „mokrá“, ale většinou se dostanu na číslo 6 (tj. 6 lžic mouky a též 6 lžic klíčků).
Směs má pak takovou konzistenci, že se z ní dá rukama udělat placka, která drží pohromadě, nerozsype se a nedrolí.

Plech vyložíte pečícím papírem.
Papír pomocí peroutky pomažete olejem.

Z hmoty vypracujete cca 12 placek velikosti dlaně a středové tloušťce cca 1,5 cm, které kladete na plech.

Pečete v předem vyhřáté troubě na 180 °C cca 30 minut. V polovině pečení placky otočíte.

Jako přílohu přidávám bramborovou kaši nebo dýňové pyré a doplňuji salátem z kysaného zelí s jablky a křenem.

 

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *