Skip to content
Červená čočka se řadí mezi luštěniny a má spoustu sester např. čočku zelenou, žlutou, černou…
Červená čočka, na rozdíl od ostatních luštěnin, které mohou nadýmat a být hůře stravitelné, je v tomto směru zcela bezproblémová – neobsahuje totiž látky, které tyto nepříjemnosti způsobují.
Rok 2016 byl vyhlášen Mezinárodním rokem luštěnin – proč tedy nezařadit jako zástupce luštěnin do našeho jídelníčku právě červenou čočku ?
Ruku na srdce, jaké jiné luštěniny jíte ? …
Proč červenou čočku jíst ?
Červená čočka je bohatým zdrojem minerálů – železa, manganu, selenu, fosforu, zinku.
Z vitamínů je to především vitamin B6 a kyselina listová.
Je dobré čočku jíst také pro velký podíl vlákniny, která povzbuzuje činnost našich střev.
Čočka obsahuje též rostlinné bílkoviny, které jsou ale neplnohodnotné, protože aminokyseliny jsou zastoupeny v nevyváženém množství a poměru. Proto je dobré k vaření čočky přidávat kousek mořské řasy, která dodá do čočky právě tyto chybějící látky.
Kde červenou čočku koupím ?
Červená čočka v regálech běžných obchodů a supermarketů již domácněla, proto už není potřeba pro ni běhat do prodejen se zdravou výživou jako kdysi.
Jak červenou čočku kuchyňsky upravím ?
Červenou čočku oproti ostatním luštěninám nemusíte namáčet a její příprava je velmi snadná a rychlá:
stačí ji jen propláchnout studenou vodou, vhodit do hrnce, zalít studenou vodou (objem vody cca 3x větší než objem čočky) a dát vařit. Od bodu varu pak vaříte 10 – 15 minut doměkka.
Solíte až před dovařením.
Případný zbytek vody v hrnci scedíte.
Po uvaření je dobré čočku lehce pokapat citronem. Ptáte se proč ?
Protože vitamín C obsažený v citronu významně zvyšuje využitelnost železa.
Jinými slovy – usnadňuje vstřebání železa, které je v čočce obsaženo, do našeho těla.
Červená čočka se nepoužívá jen jako barevná varianta známé přílohy k párkům či vejci.
Dají se z ní vykouzlit polévky, pomazánky, placky, saláty…
V kuchyni můžete využít i její schopnost rozvařit se – to se skvěle hodí třeba k zahuštění polévek či jiných směsí.