POLÉVKA Z ČERVENÉ ČOČKY A RAJČAT

Přidáno dne 23.10.2015

1 kg (nebo 500 g) rajčat*)
250 g červené čočky
200 g cibule
750 ml vody (nebo vydušená zeleninová šťáva  z receptu Dušené papriky s rajčaty a vejci doplněná do 1 litru vodou)
3 polévkové lžíce oleje
1/2 rovné polévkové lžíce soli
špetka pepře

Recept je vhodný pro bezlepkovou dietu a candida dietu fáze III.

*) 500 g rajčat použijete v případě, že do polévky budete přidávat vydušenou zeleninovou šťávu z receptu Dušené papriky s rajčaty a vejci. 
1000 g rajčat použijete v případě, když budete polévku zalévat pouze vodou (750 ml).

Červenou čočku důkladně propláchnete studenou vodou.

Rajčata spaříte, oloupete a pokrájíte na menší kousky.

Cibuli pokrájíte nahrubo.

Na oleji necháte zesklovatět pokrájenou cibuli, přisypete k ní červenou čočku a vše dohromady zprudka restujete cca 1 minutu. Po celou dobu restování míchejte – čočka se velmi ráda chytá dna a pálí se.

Pak do směsi přilijete vydušenou zeleninovou šťávu z receptu Dušené papriky s rajčaty a vejci, kterou do potřebného množství jednoho litru doplníte vroucí vodou (pokud tedy máte např. 400 ml zeleninové šťávy, přidáte 600 ml vody).
Pokud vydušenou šťávu nemáte, vlijete jen 750 ml  vroucí vody.

Přidáte pokrájená rajčata, osolíte, opepříte a počkáte, až opět vzejde var. Pak stáhnete plamen a vaříte na mírném ohni pod pokličkou do změknutí čočky tj. asi 15 minut.

Když je čočka měkká, odstavíte hrnec s polévkou z ohně, necháte ji trošku zchladnout a pak rozmixujete na hladký krém.

Pokud budete polévku vařit pouze z rajčat a vody, získáte chuťově jemnou, po rajčatech nakyslou polévku. Při použití zeleninové vydušené šťávy z receptu Dušené papriky s rajčaty a vejci, bude chuťově plnější a vydatnější.

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *