DÝŇOVÉ PYRÉ

Přidáno dne 04.10.2016

500 g dýně hokaido
500 g brambor
50 g másla (plátek o síle 2 cm)
2 rovné kávové lžičky soli
2 – 4 kávové lžičky dijonské hořčice

Z tohoto množství jsou 2 velké porce jako samostatné jídlo nebo 4 malé porce jako příloha.

Dýni zbavíte měkké středové dužiny a semen, oloupete a nakrájíte na malé kostky velikosti cca 2 x 2 cm.

Brambory oloupete a nakrájíte na malé kostičky cca 1 x 1 cm.

Do hrnce vlijete 1 litr studené vody, osolíte, vsypete dýni, přivedete k varu a vaříte 10 minut.
Po uplynutí tohoto času, přisypete k dýni brambory a vaříte ještě cca 10 minut doměkka.

Uvařenou dýni s bramborami slijete, ale cca půl hrníčku vývaru si pro jistotu ponechejte.

Ke směsi  brambor a dýně přidáte máslo, dijonskou hořčici (množství hořčice se odvíjí od sladkosti dýně a též vaší chuti) a vše důkladně šťoucháte do té doby, pokud nebude pyré jemné a nadýchané.

Pokud by pyré po rozšťouchání nebylo hladké a krémové (záleží na kvalitě a druhu brambor) – zapracujte postupně po lžících vývar – většinou stačí 1 – 2 polévkové lžíce.

Dýňové pyré můžete jíst samotné (pozor, je návykové :)) a nebo použít všude tam, kde byste použili jako přílohu bramborovou kaši.

 

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *