SUROVINY
- 500 g dýně hokaido
- 500 g brambor
- 50 g másla (plátek o síle 2 cm)
- 2 rovné kávové lžičky soli
- 2 – 4 kávové lžičky dijonské hořčice
Z uvedeného množství jsou 2 velké porce jako samostatné jídlo nebo 4 malé porce jako příloha.
PŘÍPRAVA
- Dýni pokrájíte na měsíčky silné 2 cm, vyjmete měkkou dužinu se semeny, oloupete a pokrájíte na kousky velikosti sousta (cca 2×2 cm).
- Brambory oloupete a nakrájíte na malé kostičky cca 1 x 1 cm.
POSTUP
- Do hrnce vlijete 1 litr studené vody, osolíte, vsypete dýni, přivedete k varu a vaříte 10 minut.
- Následně přisypete k dýni brambory a vaříte ještě cca 10 minut doměkka.
- Uvařenou dýni s bramborami slijete, ale cca půl hrníčku vývaru si pro jistotu ponecháte.
- Přidáte máslo, dijonskou hořčici (množství hořčice se odvíjí od sladkosti dýně a též vaší chuti) a vše důkladně šťoucháte do té doby, pokud nebude pyré jemné a nadýchané.
Dýňové pyré můžete jíst samotné a nebo použít všude tam, kde byste použili jako přílohu bramborovou kaši.
PRAKTICKÉ
- Pokud by pyré po rozšťouchání nebylo hladké a krémové (záleží na druhu a moučnatosti brambor), přidejte postupně po lžících vývar, který zapracujete do pyré. Většinou stačí 1 – 4 polévkové lžíce.