ČOČKOVÉ KARBANÁTKY S MRKVÍ

SUROVINY

200 g červené čočky v suchém stavu
250 g mrkve
150 g cibule (jedna středně velká)
100 g ovesných vloček
1 vejce velikosti M
3 středně velké stroužky česneku (15 g)
2 rovné kávové lžičky soli
2 rovné kávové lžičky majoránky
špetka pepře
1 polévková lžíce oleje na pomazání pečícího papíru

Z uvedeného množství je 12 karbanátků velikosti dlaně.
Celková energetická hodnota cca 1 360 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Červenou čočku uvaříte dle návodu téměř doměkka – cca 10 minut. Vsypete ji na cedník a necháte důkladně okapat.
  • Mrkev nastrouháte nahrubo.
  • Cibuli pokrájíte na drobné kostičky.
  • Česnek prolisujete.
  • Plech vyložíte pečícím papírem, který mašlovačkou potřete olejem.
  • Troubu předehřejete.

POSTUP

  • Do velké mísy vsypete mrkev, cibuli, česnek, sůl, majoránku, pepř, přidáte vejce a vše promícháte.
  • Přisypete okapanou čočku, ovesné vločky a důkladně promícháte.
  • Směs necháte alespoň 1/2 hodiny odpočinout, aby ovesné vločky pohltily vlhkost. Pak těsto důkladně rukama prohnětete, aby se stalo kompaktním.
  •  Z těsta postupně odebíráte množství velikosti většího vejce, rukama tvoříte placky velikosti dlaně o středové tloušťce cca 1,5 cm. Takto vypracujete 12 karbanátků, které kladete na plech vyložený potřeným pečícím papírem.
  • Pečete v troubě na 190 °C cca 40 – 50 minut. Po cca 25 minutách pečení karbanátky otočíte a dopečete.

Velkou předností karbanátku je možnost jíst ho teplý i studený. Teplý karbanátek s bramborovou kaší bez mléka nebo dýňovým pyré doplněný  salátem z kysaného zelí s jablky a křenem se stane lahodným obědem. Studený karbanátek vložený do housky, obložený zeleninou je zase chutnou svačinou nebo večeří.

PRAKTICKÉ

  • Na potření pečícího papíru olejem nezapomeňte – jinak se karbanátky k papíru přichytí a nepůjdou otočit.
  • Čas pečení je orientační, záleží na tom, jak důkladně jste nechali čočku vykapat.
  • V rámci chuťové obměny můžete majoránku nahradit kořením kari.