O JAHODÁCH

V dnešní době by Maruška z pohádky nemusela v mrazu a ve vánici shánět jahody a prosit o ně měsíčka Června. Holena by uprostřed zimy maximálně Marušku vyhnala do obchoďáku, kde by je Maruška čerstvé koupila. A kdyby náhodou neměli čerstvé, tak by jí Jirka Schelinger poradil, že má koupit mražené… A chudákovi Boženě Němcové by nezbylo, než pohádku O dvanácti měsíčkách vůbec nenapsat…
Naštěstí se většina z nás nechová jako Holena a jí jen sezónní jahody, viďte ?:)

Jahody určitě není potřeba moc představovat. Kdo by nepropadl jejich vůni, čerstvosti a šťavnatosti. Ale i když se jahody zdají být jen letní sladkou delikatesou, mají i značné zdravotní benefity.

Proč jahody jíst ?
Jahody jsou bohaté na kyselinu listovou, která je potřebná pro krvetvorbu a růst buněk. Také vážou těžké kovy ve střevech a zmírňují trávicí obtíže. Jsou mimořádně bohaté na mangan, který je nejen důležitý pro vlasy a kůži, ale též vyživuje nervy a mozek. Nemalé množství draslíku zase naše tělo odvodňuje a snižuje krevní tlak.
Jahody obsahují mnoho vody, mají nízký obsah kalorií (34 kcal/100 g) a na rozdíl například od hroznového vína (16 g cukru/100 g) i nízký obsah cukru (4,3 g cukru/100 g). A víte, co ještě? Jahody mají tolik vitamínu C (67 mg/100 g), že dávají na frak i citrusovým plodům – citron (49 mg/100 g) s pomerančem (51 mg/100 g) za jahodami jen pokulhávají.

Zdroje jahod
Jahody z dovozu si sice můžete koupit v obchodním domě i uprostřed zimy. Ale o těchto velkých, zářivých, nedozrálých, navoskovaných a ve sklenících vypěstovaných plodech, které jsou plné pesticidů, herbicidů a regulátorů růstu, zde není řeč.
Na mysli mám sezónní voňavé červené jahody, které jsou pěstované ve volné půdě, jsou letní pochoutkou a objevují se v zahradách, na pultech obchodů a farmářských trzích v červnu a červenci.
Pokud jste velkými milovníky jahod, tak jistě nepohrdnete těmi nejčerstvějšími a nejvoňavějšími jahodami pod sluncem, které si vlastnoručně můžete natrhat na některých jahodových plantážích formou samosběru.

Nákup a sběr jahod
Nakupujte jahody zralé, tedy takové, které mají v plné ploše svěže červenou barvu.
Čerstvost jahod vám zas naznačí zelené květní lůžko – pokud je svěží a neovadlé, je jahoda čerstvá. Dalším znakem čerstvosti je také jejich vůně, která slábne v řádu hodin od sklizně – čím intenzivněji jahody voní, tím jsou čerstvější.
Naopak se vyhněte koupi, pokud jsou jahody tmavě červené a měkké, to jsou již přezrálé. Také nekupujte jahody otlačené, ty se rychle kazí. Nedozrálým jahodám se také vyhněte, protože jahody nepatří mezi ovoce, které po sklizni ještě dozrává.

Pokud si jahody trháte sami na zahrádce, nejlepší doba sběru je dopoledne. To bývají jahody již oschlé od rosy, ale stále si ještě nesou z noci nízkou teplotu. Pokud je po sběru hned uskladníte do ledničky, vydrží déle čerstvé.

Skladování jahod
Jahody skladujete neomyté a v lednici. Ale ani lednice vám nezajistí dlouhodobé skladování, i zde vydrží jen cca 2 – 3 dny a pak už ztrácí svou charakteristickou chuť a často se začnou i kazit. Pokud na to máte v lednici prostor, tak jahody skladujte pouze v jedné vrstvě tak, aby se mezi sebou nedotýkaly. Tím se jednak vyhnete otlačení jahod a také minimalizujete možnost napadení sousedních jahod od případné jedné nakažené hnilobou či plísní.

Případné nadbytky jahod můžete i zmrazit: omyté a osušené jahody položíte na tácek obalený potravinovou folií tak, aby se navzájem nedotýkaly, vložíte je do mrazáku a necháte zmrznout. Pak je sesypete do sáčku nebo krabičky a opět vložíte do mrazničky. Tímto způsobem zmražené jahody můžete odebírat jednotlivě podle potřeby. Jahody totiž k sobě nebudou přimrzlé a vy si jich rozmrazíte jen tolik, kolik potřebujete.

Kuchyňská úprava jahod
Jahody myjete až těsně před jejich podáváním či další kuchyňskou úpravou. Nejprve je omyjete pod studenou tekoucí vodou a utěrkou zlehka osušíte. Pak odstraníte zelené okvětní lístky a teprve pak pokrájíte. Důvod, proč takto postupovat, je prostý – jahody jsou tak trochu jako houba, dokážou do sebe natáhnout a držet vodu, a ta pak mění (doslova ředí) jejich chuť.

Pokud si chcete pochutnat na čerstvých jahodách bez tepelné úpravy, vyndejte je z lednice cca 15 – 20 minut před konzumací, aby se v pokojové teplotě jejich chuť rozvinula. Oslaďte je až těsně před podáváním, aby zůstaly pevné a pustily co nejméně šťávy.

Použití jahod v kuchyni
Jahodová se zóna je poměrně krátká, a tak jahody konzumujeme nejčastěji čerstvé ve formě pohárů, salátů, smoothie, pudinků…zdobíme jimi dorty, palačinky, lívance…Přesto ale i v teplé kuchyni se dají jahody hojně použít na sladké knedlíky, žemlovky, crumbly, do rozvarů nebo jako náplň do koláčů, muffinů, bublanin… A pokud si chcete pochutnávat na jahodách po celý rok, nezbývá než jahody konzervovat a připravit z nich marmelády, kompoty, želé…

Co z jahod připravit či uvařit ?
Vyzkoušejte třeba :
Nepečený jogurtový dezert s jahodami
Hruškové smoothie s jahodami
Špaldové šišky s jahodovým rozvarem
Kefírové smoothie z jahod a banánu
Džem z jahod a rebarbory
Jogurtový pohár s jahodami a chia semínky
Domácí zmrzlina nebo nanuky
Tvarohové knedlíky plněné ovocem
Ovocné želé z agaru
Sýrovo-smetanový dezert s praženými klíčky
Celozrnný špaldový koláč s tvarohem a ovocem
Chia pudink z kokosového mléka
Domácí šťáva
Charlotta nepečený dort s ovocem

© autorský text
informace o léčivých účincích čerpány z knihy Oberbeil – Lentz: Léčba ovocem a zeleninou, Fortuna Libri, 2003; hodnoty množství vitamínu C z knihy Kováčiková E. a kol.: Ovocie a zelenina – Potravinové tabuľky, Výskumný ústav potravinársky Bratislava, 1997; nutriční údaje z www.kaloricketabulky.cz