
200 g ricotty (syrovátkový sýr)
190 g zakysané smetany (1 kelímek)
2 polévkové lžíce vanilkového cukru
2 vrchovaté polévkové lžíce pšeničných klíčků
2 hrsti sladkého drobného ovoce (jahody, maliny, borůvky)
1 polévková lžíce strouhaného kokosu (nemusí být)
Z uvedeného množství jsou 2 porce.
Pšeničné klíčky upražíte na teflonové pánvi dozlatova – vsypete je na suchou pánev bez tuku a stále mícháte. Klíčky budou postupně měnit barvu.
Až bude barva zlatavá (ne hnědá), hned klíčky přesypete do mísy – nenechávejte je v pánvi, zbytkové teplo by je mohlo připálit.
Do mísy k opraženým klíčkům přidáte cukr, ricottu, zakysanou smetanu a vše důkladně promícháte.
Do skleničky, misky či poháru dáte na dno trochu ovoce a doplníte polovinou ochucené smetany. Vršek dezertu dozdobíte ovocem a můžete ještě posypat strouhaným kokosem.
Stejně vytvoříte i druhý pohár.
Je dobré (ne však nutné) nechat dezert odpočinout alespoň půl hodiny v lednici – chuť nasládlých upražených klíčků se krásně prolne se smetanovým základem a vytvoří jemně „sušenkovou“ příchuť.