ŠPALDOVÉ ŠIŠKY S JAHODOVÝM ROZVAREM

 SUROVINY

Na noky:

250 g tučného (nebo polotučného) tvarohu
160 – 200 g celozrnné hladké špaldové mouky
1 vejce velikosti M
špetka soli do těsta
4 litry vody na uvaření šišek
špetka soli do vody na vaření

Na rozvar:

300 g jahod
40 g třtinového cukru (2 polévkové lžíce)
2 polévkové lžíce vody
2 kávové lžičky kukuřičného škrobu + 50 ml studené vody (není nutné)

Z uvedeného množství jsou 2 porce.
Celková energetická hodnota cca 1 300 kcal (noky cca 1 000 kcal, rozvar cca 300 kcal).

PŘÍPRAVA

  • Jahody očistíte a rozkrájíte na drobné kousky cca 1×1 cm.
  • Kukuřičný škrob rozmícháte ve vodě (pokud vám nevadí, že ovocný rozvar bude řídký, tento krok můžete vynechat).
  • Ve velkém hrnci převedete k maximálnímu varu osolenou vodu.

POSTUP – rozvar

  • Jahody vložíte do rendlíku, podlijete vodou, přidáte cukr a promícháte.
  • Přivedete k varu a na mírném ohni za občasného promíchání vaříte 8 minut.
  • Vlijete rozmíchaný škrob, který důkladně vmícháte a 2 minuty provaříte.
  • Rozvar odstavíte z ohně a příklopíte pokličkou, aby nevystydl.

DOHOTOVENÍ
Vzniklý ovocný rozvar (omáčka, přeliv) je s měkkými kousky jahod. Pokud upřednostňujete jemnou krémovou konzistenci, rozvar ještě rozmixujete.

POSTUP – noky

  • Tvaroh dáte do větší mísy, přidáte vejce, sůl a metličkou důkladně promícháte.
  • Do mísy k tvarohu postupně přisypávejte mouku – začněte na 160 gramech, které vařečkou a následně rukama zapracujete v těsto.
    Jestliže se těsto stále lepí, přidávejte postupně po troškách mouku do té doby, dokud nemáte těsto, které je hladké, pružné a nelepivé.
  • Z těsta rukama utvoříte 16 stejných šišek – vezmete kousek těsta velikosti velkého vlašského ořechu (nebo viz praktická rada níže), ze kterého rukama vytvarujete šišku, která je dlouhá cca 7 cm a uprostřed v průměru má cca 2,5 cm.
  • Šišky vložíte do vařící vody a hned je odlepíte ode dna vařečkou.
  • Hrnec přiklopíte poklicí a počkáte, až opět vzejde prudký var.
  • Velmi zprudka vaříte 1 minutu bez poklice.
  • Stáhnete plamen a vaříte ještě 5 minut bez poklice, občas promícháte.
  • Noky scedíte, zalijete rozvarem a hned podáváte.

PRAKTICKÉ

  • Na vaření použijte veliký hrnec, šišky vařením nabudou.
  • Vodu na vaření šišek si můžete předvařit v rychlovarné konvici, přelít do hrnce, osolit a přiklopit poklicí, aby nevychladla. Až začnete tvarovat šišky, stačí jen horkou vodu přivést k varu.
  • Těsto na jednotlivé šišky si můžete předpřipravit – z těsta uděláte váleček, který rozkrojíte na 4 stejně velké díly a každý díl pak ještě rozkrojíte na čtvrtinu – dostanete 16 stejných kousků, každý bude mít cca 25 g.
  •  Ovocným rozvarem můžete přelít nejen špaldové šišky, ale také plněné tvarohové knedlíky, sladké bramborové noky nebo třeba palačinky…