TVAROHOVÉ KNEDLÍKY PLNĚNÉ OVOCEM

SUROVINY

  • 250 g jemného tvarohu baleného v alobalu
  • 200 – 250 g hrubé mouky
  • 1 vejce velikosti M
  • 50 g másla (nebo sádla)
  • 30 g cukru
  • špetka soli do těsta
  • velká špetka soli do vody na vaření
  • ovoce (jahody, meruňky…)

Z uvedeného množství jsou dvě porce –  12 menších knedlíků.
Celková energetická hodnota cca 1.600 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Máslo navážíte a necháte v pokojové teplotě změknout.
  • Ovoce očistíte.
  • Do velkého hrnce nalijete 3 litry studené vody, přidáte sůl a přivedete k varu.

POSTUP

  • Změklé máslo pokrájíte do mísy na malé kousky, přidáte vejce, cukr, sůl a utřete pomocí vidličky v kompaktní hmotu.
  • Přidáte tvaroh a promícháte.
  • Postupně přisypáváte mouku – začněte na 200 gramech, které vařečkou a následně rukama zapracujete v těsto.
    Pokud by se těsto stále lepilo, přidávejte postupně po troškách mouku do té doby, dokud nemáte těsto, které je hladké, pružné a nelepivé.
    U těchto knedlíků to prostě jinak nejde, protože je zde hodně proměnných – např. velikost vejce, suchost tvarohu, zda použijete sádlo nebo máslo…
  • Knedlíky plníte v rukách – vezmete kousek těsta velikosti pingpongového míčku (nebo viz praktická rada níže), v rukách vyválíte kuličku, tu dlaněmi zploštíte na průměr cca 10 cm, doprostřed vložíte ovoce, okraje těsta slepíte k sobě a následně „balíček“ v dlaních ještě lehce poválíte, aby vypadal jako kulička.
  • Naplněné knedlíky vložíte do vroucí vody a hned promícháte, aby se nepřichytily ke dnu.
  • Počkáte až opět vzejde var a od této chvíle vaříte zprudka v hrnci bez pokličky cca 8 minut. Knedlíky v průběhu vaření vyplavou na hladinu, občas je promícháte.
  • Knedlíky vyndáte děrovanou lžící a hned podáváte.

DOHOTOVENÍ

Knedlíky si na talíři doladíte dle svých chuťových preferencí.

  • můžete polít přepuštěným máslem a posypat strouhaným tvrdým tvarohem
  • polít zakysanou smetanou a posypat cukrem
  • přelít ovocným rozvarem…

PRAKTICKÉ

  • Těsto na knedlíky si můžete připravit den předem a uložit ho do lednice.
  • Vodu na vaření knedlíků si můžete předvařit v rychlovarné konvici, přelít do hrnce, osolit a přiklopit poklicí, aby nevychladla. Až začnete tvarovat knedlíky, stačí jen horkou vodu zapnout a přivést k varu.
  • Těsto na jednotlivé knedlíky si můžete předpřipravit – z těsta uděláte váleček, který rozkrájíte na 4 stejně velké díly a každý pak ještě na třetiny. Dostanete 12 stejných kousků – každý bude mít cca 45 g.
  • Zda jsou knedlíky uvařené, zjistíte tak, že jeden vyndáte, v polovině ho rozkrojíte a zkontrolujete těsto, které je ve středu knedlíku okolo ovoce – uvařené těsto bude mít stejnou strukturu jako těsto okolo (nebude mazlavé). 
Minimalistická kuchařka, food blog, jednoduchý, zdravý, recept, jídlo, sladké, knedlíky, plněné, tvarohové, jahody
Tvarohové knedlíky plněné jahodami