SUROVINY
250 g jemného tvarohu baleného v alobalu
200 – 250 g hrubé mouky
1 vejce velikosti M
50 g másla (nebo sádla)
30 g cukru
špetka soli do těsta
velká špetka soli do vody na vaření
ovoce (jahody, meruňky…)
Z uvedeného množství jsou dvě porce – 12 menších knedlíků.
Celková energetická hodnota cca 1.600 kcal.
PŘÍPRAVA
- Máslo navážíte a necháte v pokojové teplotě změknout.
- Ovoce očistíte.
- Do velkého hrnce nalijete 3 litry studené vody, přidáte sůl a přivedete k varu.
POSTUP
- Změklé máslo pokrájíte do mísy na malé kousky, přidáte vejce, cukr, sůl a utřete pomocí vidličky v kompaktní hmotu, ve které budou drobné kousky másla.
- Přidáte tvaroh a promícháte.
- Postupně přisypáváte mouku – začněte na 200 gramech, které vařečkou a následně rukama zapracujete v těsto.
Pokud by se těsto stále lepilo, přidávejte postupně po troškách mouku do té doby, dokud nemáte těsto, které je hladké, pružné a nelepivé.
U těchto knedlíků to prostě jinak nejde, protože je zde hodně proměnných – např. velikost vejce, suchost tvarohu, zda použijete sádlo nebo máslo… - Knedlíky plníte v rukách – vezmete kousek těsta velikosti pingpongového míčku (nebo viz praktická rada níže), v rukách vyválíte kuličku, tu dlaněmi zploštíte na průměr cca 10 cm, doprostřed vložíte ovoce, okraje těsta slepíte k sobě a následně „balíček“ v dlaních ještě lehce poválíte, aby vypadal jako kulička.
- Naplněné knedlíky vložíte do vroucí vody a hned promícháte, aby se nepřichytily ke dnu. Hrnec přiklopíte poklicí a počkáte, až opět vzejde var.
- Sundáte poklici a od této chvíle vaříte zprudka bez pokličky cca 8 minut. Knedlíky v průběhu vaření vyplavou na hladinu, občas je promícháte.
- Knedlíky vyndáte děrovanou lžící a hned podáváte.
DOHOTOVENÍ
Knedlíky si na talíři doladíte dle svých chuťových preferencí.
- můžete polít přepuštěným máslem a posypat strouhaným tvrdým tvarohem
- polít zakysanou smetanou a posypat cukrem
- přelít ovocným rozvarem…
PRAKTICKÉ
- Těsto na knedlíky si můžete připravit den předem a uložit ho do lednice.
- Vodu na vaření knedlíků si můžete předvařit v rychlovarné konvici, přelít do hrnce, osolit a přiklopit poklicí, aby nevychladla. Až začnete knedlíky tvarovat, stačí jen horkou vodu zapnout a přivést k varu.
- Těsto na jednotlivé knedlíky si můžete předpřipravit – z těsta uděláte váleček, který rozkrájíte na 4 stejně velké díly a každý pak ještě na třetiny. Dostanete 12 stejných kousků – každý bude mít cca 50 g.
- Zda jsou knedlíky uvařené, zjistíte tak, že jeden vyndáte, v polovině ho rozkrojíte a zkontrolujete těsto, které je ve středu knedlíku okolo ovoce – uvařené těsto bude mít stejnou strukturu jako těsto okolo (nebude mazlavé).