JOGURTOVÝ DEZERT S JAHODAMI nepečený

SUROVINY

160 g karamelových nebo máslových sušenek
80 g másla
300 g hustého bílého jogurtu (řecký nebo selský)
180 – 200 g zakysané smetany
25 g moučkového cukru
350 g jahod
1 želatinový ztužovač zastudena (Dr. Oertker, sáček 50 g)

Uvedené množství je vhodné do rozkládací dortové formy o průměru 18 cm.

PŘÍPRAVA

  • Dno i stěny dortové formy vyložíte potravinářskou folií.
  • Na mírném ohni rozpustíte máslo.
  • Sušenky rukama nahrubo rozlámete, vložíte do velkého igelitového sáčku a pomocí válečku rozdrtíte najemno.
  • Sušenkovou drť vsypete do mísy, přilijete máslo, vařečkou vše nahrubo smícháte a pak rukama důkladně prohnětete – vznikne drobenka.
  • Drobenku vsypete na dno dortové formy, rovnoměrně rozprostřete a upěchujete dnem lžíce. Vložíte do ledničky, aby máslo ztuhlo a vytvořil se korpus (alespoň na 30 minut).
  • Cca 100 g nejhezčích jahod odložíte stranou na konečnou ozdobu dortu. Zbytek jahod pokrájíte na menší kusy velikosti sousta.
  • V misce smícháte jogurt se smetanou a cukrem.

POSTUP

  • V míse připravíte dle návodu ztužovač zastudena.
  • Hned do něj postupně vlijete sladkou jogurtovo smetanovou směs, kterou důkladně metličkou se ztužovačem promícháte.
  • Z lednice vyndáte ztuhlý korpus, který pokryjete cca třetinou jogurtové směsi. Pak navrstvíte jahody, ty přelijete zbytkem směsi a povrch dnem lžíce zarovnáte.
  • Vložíte do lednice a krátce (ne víc jak 10 minut) necháte zatuhnout. V tomto čase se hmota lehce zpevní a následné zdobení se do směsi nezanoří.
  • Dezert vyndáte z lednice a na povrchu dozdobíte jahodami, které do povrchu lehounce vtisknete. Můžete přidat mladé jahodníkové listy nebo lístky meduňky jako na úvodním foto. Ozdobené vrátíte zpět do lednice a necháte cca 2 hodiny tuhnout.
  • Po zatuhnutí dezert vyndáte z formy, pokrájíte ostrým nožem na díly a podáváte.

PRAKTICKÉ

  • Pro představu velikosti: při použití formy o průměru 18 cm bude korpus vysoký cca 1,5 cm a celková výška dezertu cca 5 – 6 cm.
  • Výsledná chuť je mléčná, pouze s lehkým sladkým nádechem. Pokud jste zvyklí více sladit, před nalitím do formy směs nejdříve ochutnejte a případně doslaďte dle chuti.
  • Na korpus se mi osvědčily sušenky Lotus karamelové nebo sušenky máslové Petit beurre.
  • Konzumace dezertu v letních horkých dnech krásně osvěží.