SUROVINY
400 g mraženého ovoce (jahody, maliny, ostružiny)
200 g zakysané smetany (nebo kokosové mléko – viz níže)
50 – 200 g cukru (nebo med či sirup – viz níže)
25 ml vody
Z uvedeného množství jsou 4 porce zmrzliny.
Při použití jen 50 g cukru, bude zmrzlina silně ovocná, osvěžující, připomínající ovocnou dřeň. Množství cukru přizpůsobte své chuti a použitému druhu ovoce.
PŘÍPRAVA
- Čerstvé ovoce zamrazíte.
POSTUP zmrzlina
- Zmražené ovoce vsypete do mixéru, přidáte cukr, zakysanou smetanu, vodu a vše mixujete do té doby, dokud se nevytvoří mražený krém s jemnou krémovou strukturou.
- Před konzumací krém ochutnejte, zda je dostatečně sladký. Případně ještě doslaďte.
- Zmrzlinu rozdělíte do misek a hned podáváte.
POSTUP nanuky
- Vzniklým mraženým krémem naplníte formičky na nanuky. Při plnění nanukovou formičkou poklepávejte o desku stolu, aby si náplň „sedla“ a vytěsnila vzduchové bubliny.
- Formičku zavřete pomocí držátek a dáte do mrazáku na několik hodin zmrazit (nejlépe přes noc).
- Jak nanuky vyndat z formičky? Jednoduše.
Do mísy nalijete horkou vodu z kohoutku a formičku s nanuky do ní postavíte – vody dejte do mísy tolik, aby dosahovala k držátkům, ale nepřesahovala přes okraj. Chviličku počkáte (cca 15 vteřin), pak nanuky vezmete za držátka a z formičky vyndáte.
VARIANTA s kokosovým mlékem a čekankovým sirupem (nebo medem)
- místo zakysané smetany a vody dáte 400 ml kokosového mléka
- cukr nahradíte čekankovým sirupem nebo medem (50 g sirupu jsou cca 2 polévkové lžíce)
PRAKTICKÉ