DOMÁCÍ OVOCNÁ ŠŤÁVA ZASTUDENA

1 500 g ovoce (červený rybíz, černý rybíz nebo maliny)
1,5 litru vody
500 g cukru krystal
8 g kyseliny citronové (cca 2 kávové lžičky)
100 ml rumu (nemusí být)

Z tohoto množství je cca 2, 5 litru šťávy – záleží na šťavnatosti ovoce.

Do velkého nerezového nebo  smaltovaného hrnce  si připravíte očištěné a odstopkované ovoce.

Do druhého hrnce vlijete studenou vodu, přisypete cukr, zamícháte, přivedete k varu a vaříte na mírném ohni do té doby, dokud se cukr zcela nerozpustí.

Poté hned svařenou vodou s cukrem přelijete ovoce.

K ovoci přidáte kyselinu citronovou, důkladně promícháte, přiklopíte pokličkou a necháte 48 hodin odležet na chladném místě (ne v lednici – ale třeba v chladné  spíži nebo na schodech do sklepa – kdo nemá ani spíž ani sklep, tak dá hrnec do nejchladnější místnosti na zem nejlépe pod okno).

Po uplynutí 48 hodin ovoce v hrnci rozmixujete tyčovým mixérem a hmotu přepasírujete přes jemné sítko – získáte neprůhlednou šťávu hustší konzistence.

Lahve sterilizované horkou vodou, do kterých šťávu přelijete, vyplachuji (dezinfikuji) ještě rumem – je to osvědčená pojistka proti kažení : deci rumu vliju do sklenice, sklenici uzavřu, důkladně protřepu. Rum pak přeliju do další vymyté sklenice, kterou též protřepu atd….

Do takto připravených lahví vlijete pomocí naběračky a trychtýře vymačkanou tekutinu – šťávu. Zazátkujete nebo uzavřete, položíte naležato a necháte přes noc (nebo alespoň hodinu ) v této poloze. Pak uskladníte nastojato v lednici.

Šťáva je určena k okamžité konzumaci – nehodí se k dlouhodobému skladování.
No, ale upřímně, vypít dva litry tohoto výtečného vitamínového moku je otázka jen několika málo dní…:).

Poměr ředění je přibližně na 1 díl šťávy 5 dílů vody – záleží však na vyzrálosti (sladkosti) ovoce a také na vaší momentální chuti :).

A ještě drobná douška na závěr :
abyste měli záruku, že se ovoce nezkazí ani v průběhu dvoudenního odležení ani jako hotový produkt v lednici, dbejte velmi na čistotu.
Osobně všechny předměty, které při výrobě šťávy používám – oba hrnce, vařečku, sítko, lžíci, naběračku, trychtýř – vše před použitím sterilizuji horkou vodou tj. poleju větším množstvím  vroucí vody z rychlovarné konvice.

Tip:
Šťáva je díky této přípravě zastudena přímo nadupaná vitamíny.
Pokud máte tedy možnost, uchovejte si část úrody v mrazáku (nejlepší je černý rybíz)  a tuto šťávu udělejte v době plískanic či chřipkové epidemie – vaše tělo vám velmi poděkuje…:)