OVOCNÉ ŽELÉ Z AGARU

SUROVINY

100 g čerstvého nebo mraženého ovoce (jahody, maliny, borůvky…)
20 g moučkového cukru
5 g zahušťovadla agar-agar
50 ml studené vody

Uvedené množství je určeno do silikonové formy Happy Sprinkles na 4 nanuky (viz foto). Jeden díl formy má objem cca 40 ml.

POSTUP

  • Ovoce vložíte do malého kastrůlku nebo plecháčku, přidáte cukr, zalijete vodou a přivedete k varu. Za občasného míchání vaříte na mírném ohni 2 minuty.
  • Ovoce odstavíte z ohně, hned přisypete agar a důkladně metličkou hmotu promícháte.
  • Jednotlivé díly formy naplníte horkou hmotou až po okraj.
  • Želé necháte v pokojové teplotě trochu zchladnout, pak vložíte do ledničky a necháte ztuhnout.

PRAKTICKÉ

  • Zahušťovadlo agar-agar má různé způsoby přípravy. Některý se musí vařit, jiný stačí jen promíchat v horké tekutině. V tomto receptu je použit agar, který se nevaří, ale jen vmíchává.
  • Při přenášení plné formy a ukládání do lednice či mrazáku se mi osvědčilo používat podložku, aby forma neměla šanci se prohnout a náplň vytéct – používám pevné víčko od plastové nádoby určené do mrazáku.