KDYŽ SE NEMOŽNÉ STANE SKUTEČNOSTÍ – recenze silikonové formy

Musím přiznat, že tato tvarově efektní forma na nanuky mi doslova učarovala. Vytvoření tohoto geometrického tvaru je v běžných kuchyňských podmínkách totiž nerealizovatelné. A přesto pomocí silikonové formy se dá takovýto komplikovaný tvar jednoduše a bez velké námahy zhotovit.
Díky tomuto kousku silikonu získávají mé kuchařské počiny doslova třetí rozměr a notnou dávku elegance a estetiky.

Osobně jsem si tuto silikonovou formu od německé firmy Happy Sprinkles nevybírala jen s myšlenkou na sezónní výrobu domácích nanuků. Aby měla forma v mé minimalistické kuchyni opodstatnění, před nákupem jsem se zamýšlela nad jejím celoročním využitím. A poměrně bohaté uplatnění pro touto formu jsem našla právě ve studené kuchyni – a to nejen na nanuky, ale i na další drobné sladkosti různého typu.

Velikost a množství porcí ve formě je ideální. Každá porce má obsah přibližně 40 ml, což je přesně velikost malé sladké tečky po obědě nebo drobné sladkosti ke kávě či odpolednímu čaji.
Líbí se mi, že na výrobu potřebuji jen velmi malé množství surovin, které se v domácnosti vždy najdou. Ať je to hrst jahod donesená ze zahrádky, pár lžic tvarohu nebo trochu smetany… Z formy vytvořím maximálně 4 kusy dobrůtek – tudíž se nikdo zbytečně nepřejídá a zároveň nezbývají žádné nedojedky.

Nedivím se, že je silikon v mnoha kuchyních tak oblíbený a populární. Překonává totiž mnohá očekávání a nabízí spoustu výhod a jedinečných vlastností. Pojďme se na tyto přednosti podívat z blízka:

Na rozdíl od běžného plastu tato forma nepohlcuje pachy a nepřejímá chutě použitých potravin. Proto ji můžete beze strachu použít na sladké i slané pokrmy, aniž by sladký dezert nebo nanuk voněl po česneku či slaný aspik chutnal po malinách.

Forma je lehoučká, velmi snadno se s ní manipuluje a také je velmi skladná. Pokud vaše kuchyň trpí nedostatkem místa, můžete ji třeba srolovat, zajistit gumičkou a hned zabírá jen minimum prostoru. Po rozbalení se vždy bezpečně vrátí do původního tvaru.

Silikonová forma je nepřilnavá a na omak elastická a pružná. A právě tyto vlastnosti jsou, pro snadné vyklopení takto členitého a náročného tvaru jako je tento, naprosto nezbytné. Přesto, že je forma poddajná, tak po nalití studené i horké suroviny se nijak nedeformuje a věrně drží tvar.

Manipulace s naplněnou formou vyžaduje trochu opatrnosti a jemného zacházení, aby náplň z formy nevyšplouchla.  Při přenášení plné formy a ukládání do lednice či mrazáku se mi osvědčilo používat podložku, aby forma neměla šanci se prohnout a náplň vytéct – osobně používám pevné víčko od plastové nádoby určené do mrazáku. Zacházení s formou je jen otázkou zručnosti, kterou si častým používáním formy brzy osvojíte.

Jako domácnost bez myčky nádobí velmi oceňuji jednoduchou údržbu. Tvárnost formy zajistí, že se lehce dostanete do všech záhybů tohoto složitého tvaru a jednoduše ji umyjete i v ruce. Forma je samozřejmě vhodná i do myčky nádobí.

Chválím také dlouhou životnost formy, která je při správném používání prakticky nezničitelná. Stačí ji jen nevystavovat přímému ohni, uvnitř formy nic nekrájet a při mytí nepoužívat drátěnku nebo jiná abraziva.

Teplotní odolnost této formy (od –40 °C do +220 °C) ji předurčuje nejen na domácí nanuky, které vkládáte do mrazničky, ale i na různé nepečené dezerty sladké či slané povahy, které tuhnou v lednici.  S touto formou můžete i péct ve všech typech trouby. Na pečení ji však osobně nevyužívám, protože forma je drobná a pečení pouhých čtyř malých kousků ve velké troubě mi přijde neekonomické.

To ale nic nemění na faktu, že ve studené kuchyni se pro mě stala forma vítaným pomocníkem a používám ji při různých příležitostech. Ať už chci jen vyrobit pěkně vypadající nanuky nebo obohatit slavnostní tabuli o zajímavý neotřelý tvar.

A na co všechno tuto formu používám?
V letím období především na nepřeberné množství cenově dostupných a chutných domácích tvarohových či smetanových nanuků bez přebytečných sladidel a také na mražené ovocné dřeně, sorbety nebo šerbety bez umělých barviv. Z cukrářských výrobků díky této formě jednoduše vyrobím ovocné nebo jogurtové želé nezatížené konzervanty ale i domácí ledovou čokoládu.  A protože má kuchařská kreativita nezná mezí, nehodlám zůstat jen u sladkostí. V budoucnu formu určitě budu používat i na slané lahůdky.
A pro svůj krásný tvar může forma v některých domácnostech najít uplatnění i mimo kuchyň – třeba při výrobě domácích mýdel…

Formu zakoupíte v internetovém obchodě pro cukráře Ozdobdort.cz, kde si můžete nejen vybrat z různých forem na nanuky, zakoupit potřebná dřívka na nanuky, ale i  využít opravdu širokou a bohatou nabídku sortimentu pomůcek, náčiní a nezbytností nejen pro cukráře a cukrářky.

Vyzkoušejte recepty, které jsou určené právě pro tuto formu:
Smetanové pomerančové nanuky 
Domácí ledová čokoláda
Malinová dřeň
Tvarohové nanuky s borůvkami
Ovocné želé z agaru