SUROVINY
- Na těsto :
250 g celozrnné hladké špaldové mouky
100 ml oleje
1 vejce
80 g medu (4 rovné polévkové lžíce) - Na náplň :
250 g tvarohu
200 g jogurtu
30 g kukuřičného škrobu (3 rovné polévkové lžíce)
250 g ovoce (jahod, malin, borůvek či vypeckovaných višní)
vanilkový cukr a strouhaný kokos dle ovoce (viz níže)
Uvedené množství je do klasické koláčové formy o průměru 28 cm.
Celková energetická hodnota cca 2 800 kcal.
PŘÍPRAVA
- Do mísy prosejete mouku a přidáte olej, med a vejce. Vařečkou vše nahrubo smícháte a následně rukama vypracujete vláčné nelepivé těsto (pokud by se těsto lepilo, přidejte ještě trošku mouky).
- Těsto zabalíte do potravinové fólie a necháte 30 minut odpočívat v lednici.
- Formu vyložíte pečícím papírem.
- Troubu předehřejete.
POSTUP
- V misce smícháte tvaroh, jogurt, škrob, cukr a případně kokos (dle použitého ovoce – viz níže).
- Těsto z lednice nahrubo vyválíte válečkem do požadovaného tvaru formy, přemístíte do formy a malým jednoručním válečkem nebo jen rukama těsto doladíte tak, aby bylo rovnoměrně po celé ploše formy včetně vyvýšených okrajů vysokých cca 2 cm – jde to velmi lehce, těsto je vláčné a můžete s ním pracovat jako s modelínou.
- Na povrch těsta navrstvíte tvarohovou náplň a rovnoměrně pokladete ovocem.
- Vložíte do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečete cca 30 minut.
OVOCNÉ VARIANTY
Varianta s višněmi :
do náplně přidáte 1 polévkovou lžíci vanilkového cukru (10 g) a 2 polévkové lžíce kokosu.
Varianta s borůvkami :
do náplně přidáte 1 polévkovou lžíci vanilkového cukru.
Varianta s malinami :
do náplně přidáváte 2 polévkové lžíce vanilkového cukru.
Varianta s jahodami :
do náplně přidáte 1 polévkovou lžíci vanilkového cukru a 2 polévkové lžíce kokosu.
PRAKTICKÉ
- Použité množství cukru a kokosu do náplně pouze snižuje kyselost použitého ovoce, ale ponechává jeho přirozenou chuť. Pokud máte rádi sladké, cukru si určitě dejte více…