CELOZRNNÝ ŠPALDOVÝ KOLÁČ S TVAROHEM A OVOCEM

Přidáno dne 24.08.2016

Na těsto :
250 g celozrnná špaldová mouka hladká
100 ml oleje
1 vejce
4 rovné polévkové lžíce medu
Na náplň :
250 g tvarohu
200 ml jogurtu
30 g kukuřičného škrobu (3 rovné polévkové lžíce)
cukr, kokos (dle ovoce – viz níže)
250 g ovoce (vypeckovaných višní, jahod, malin, borůvek)

Toto je množství do klasické koláčové formy o průměru 28 cm.

Do mísy prosejete špaldovou mouku a přidáte olej, med, vejce.
Vařečkou směs  nahrubo promícháte a následně rukama vypracujete vláčné nelepivé těsto.
Těsto zabalíte do potravinové fólie a necháte 30 minut odpočívat v lednici.

Náplň si připravíte smícháním tvarohu, jogurtu, škrobu, cukru a případně kokosu (dle použitého ovoce – viz níže).

Koláčovou formu si vyložíte pečícím papírem a těsto do ní rovnoměrně vtlačíte.

Na povrch těsta navrstvíte tvarohovou náplň a rovnoměrně pokladete ovocem.

Vložíte do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečete cca 30 minut.

Varianta s višněmi :
do náplně přidáte 1 polévkovou lžíci vanilkového cukru a dvě lžíce kokosu.

Varianta s borůvkami :
do náplně přidáte 1 polévkovou lžíci vanilkového cukru.

Varianta s malinami :
do náplně přidáváte 2 polévkové lžíce vanilkového cukru.

Varianta s jahodami :
do náplně přidáte 1 polévkovou lžíci vanilkového cukru a dvě lžíce kokosu.

U nás se cukrem velmi šetří – jen s ním v podstatě snižuji kyselost použitého ovoce.
Pokud máte rádi sladké, cukru si určitě dejte více…

 

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *