CELOZRNNÝ ŠPALDOVÝ KOLÁČ S TVAROHEM A OVOCEM

SUROVINY

  • Na těsto :
    250 g celozrnné hladké špaldové mouky
    100 ml oleje
    1 vejce
    80 g medu (4 rovné polévkové lžíce)
  • Na náplň :
    250 g tvarohu
    200 g jogurtu
    30 g kukuřičného škrobu (3 rovné polévkové lžíce)
    250 g ovoce (jahod, malin, borůvek či vypeckovaných višní)
    vanilkový cukr a strouhaný kokos dle ovoce (viz níže)

Uvedené množství je do klasické koláčové formy o průměru 28 cm.
Celková energetická hodnota cca 2 800 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Do mísy prosejete mouku a přidáte olej, med a vejce. Vařečkou vše nahrubo smícháte a následně rukama vypracujete vláčné nelepivé těsto (pokud by se těsto lepilo, přidejte ještě trošku mouky).
  • Těsto zabalíte do potravinové fólie a necháte 30 minut odpočívat v lednici.
  • Formu vyložíte pečícím papírem.
  • Troubu předehřejete.

POSTUP

  • V misce smícháte tvaroh, jogurt, škrob, cukr a případně kokos (dle použitého ovoce – viz níže).
  • Těsto z lednice nahrubo vyválíte válečkem do požadovaného tvaru formy, přemístíte do formy a malým jednoručním válečkem nebo jen rukama těsto doladíte tak, aby bylo rovnoměrně po celé ploše formy včetně vyvýšených okrajů vysokých cca 2 cm – jde to velmi lehce, těsto je vláčné a můžete s ním pracovat jako s modelínou.
  • Na povrch těsta navrstvíte tvarohovou náplň a rovnoměrně pokladete ovocem.
  • Vložíte do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečete cca 30 minut.

OVOCNÉ VARIANTY

Varianta s višněmi :
do náplně přidáte 1 polévkovou lžíci vanilkového cukru (10 g) a 2 polévkové lžíce kokosu.

Varianta s borůvkami :
do náplně přidáte 1 polévkovou lžíci vanilkového cukru.

Varianta s malinami :
do náplně přidáváte 2 polévkové lžíce vanilkového cukru.

Varianta s jahodami :
do náplně přidáte 1 polévkovou lžíci vanilkového cukru a 2 polévkové lžíce kokosu.

PRAKTICKÉ

  • Použité množství cukru a kokosu do náplně pouze snižuje kyselost použitého ovoce, ale  ponechává jeho přirozenou chuť. Pokud máte rádi sladké, cukru si určitě dejte více…
Recept na koláč je univerzální a můžete ho použít na jakékoliv ovoce, které se chuťově snoubí s tvarohem – např. na tomto foto jsou to višně s kokosem a na úvodní fotografii to jsou pro změnu zas maliny…