DOMÁCÍ VANILKOVÝ CUKR

SUROVINY

250 g cukru krystal nebo cukr třtinový

1 – 2 vanilkové lusky (nebo jen lusky bez dřeně)

POSTUP

  • Vanilkové lusky podélně rozkrájíte, dřeň z lusku špičkou nože vyškrábete a smícháte s cukrem.
  • Zbylé lusky pokrájíte na menší kusy a přidáte k cukru.
  • Vše vsypete do dobře těsnící uzavíratelné nádoby a jednou denně nádobkou protřepete.

Již za týden bude cukr ovoněný a za dva týdny je vanilkový cukr hotový. S přibývajícím časem se vůně cukru stává ještě intenzivnější.

PRAKTICKÉ

  •  Čím více vanilkových lusků do cukru dáte, tím bude cukr aromatičtější.
  • Po „založení“ vanilkového cukru pak už jen stačí průběžně dosypávat cukr, přidávat další vanilkové lusky a na kupovaný vanilkový cukr zapomenout :).
  • Stejně postupujete, i když jste dřeň vanilkového lusku použili na vaření někde jinde. Cukr kvalitně ovoní i samotné lusky bez dřeně.

ROZDÍL MEZI VANILKOVÝM A VANILINOVÝM CUKREM

  • Ve vanilkovém cukru je vonnou složkou přírodní vanilka, kdežto vanilinový cukr je ovoněn uměle vyrobeným aromatem.
  • Pokud preferujete kupovaný vanilkový cukr, lehce ho od vanilinového cukru rozeznáte podle obalu. Na obalu bude znázorněn žlutý květ vanilky, který se na obalu vanilinového cukru objevit nesmí.