
150 g zelených fazolek
2 vejce
2 polévkové lžíce jogurtu
2 jarní cibulky
kousek másla
trocha petrželky
trocha parmezánu na posypání (nemusí být)
sůl, pepř dle chuti
Z tohoto množství je jedna omeleta pro jednoho dospělého strávníka.
Nejprve si spaříte fazolky.
Na pánvičce necháte rozehřát kousek másla, vhodíte na něj okapané a případně ještě utěrkou osušené fazolky a chvilku restujete.
Mezitím si připravíte směs z vajec a jogurtu, kterou vidličkou nebo metličkou dobře vymícháte. Osolíte a opepříte dle vlastní chuti. Směsí přelijete orestované fazolky.
Snížíte teplotu pod pánví na nízký plamen, aby se hmota ode dna nepřipalovala. Nemícháte.
Omeletu posypete pokrájenou cibulkou a nasekanou petrželkou.
Vaječnou směs necháte zatuhnout – mně to trvá na plynovém sporáku na velkém hořáku sníženém na minimum 6 minut.
Na talíři je možné omeletu lehce posypat parmezánem (pokud máte).
Podáváte s vařenými brambory nebo s pečivem.
A ještě jeden drobný estetický fígl, aby byla omeleta „plastická“, tj. aby všechny ingredience nebyly zcela zanořené ve vaječné hmotě, ale aby z hmoty vystupovaly – prostě aby jedly i oči :
Polovinu orestovaných fazolek, které jsem si vyndala z pánve, cibuli a petrželku pokladu na omeletu až poté, co vaječná hmota trochu zatuhne – suroviny vahou neklesnou až ke dnu, ale zůstanou pěkně na povrchu omelety… 🙂