O ZELENÝCH FAZOLKÁCH

Přidáno dne 30.10.2015

Zelené fazolky jsou plody zahradních fazolí a k snědku jsou celé lusky včetně slupky a kuliček uvnitř.

Proč zelené fazolky jíst ?
Zelené fazolky jsou zdrojem vitamínu A, C, vitamínů skupiny B, vitamínu K.
Jsou bohaté na železo, vápník, draslík, hořčík, mangan, kyselinu nukleovou a kyselinu listovou.
Mají spoustu vlákniny a bílkovin.

Jak zelené fazolky jíst ?
Zelené fazolky se nemají konzumovat v syrovém stavu. Obsahují jedovaté látky – lektiny, které vyvolávají zvracení, bolesti břicha, průjem a mohou přivodit otravu.

Jak zelené fazolky upravit ?
Možností úprav, aby byly fazolky poživatelné, je určitě povícero, mně se osvědčila metoda, které se odborně říká blanšírování – já osobně používám hezký český výraz – spaření) :

Jak fazolky spařit (blanšírovat) – návod zde.

Kde zelené fazolky koupím?
Koupíte je klasicky v obchodě, v oddělení se zeleninou. Většinou bývají balené v síťkách po půl kile. V malých zeleninách je koupíte na váhu. Jde o sezónní zeleninu – takže od léta do podzimu, v zimě pak se dají koupit mražené (osobně v zimě fazolky nejím, jsem zastáncem sezónní konzumace). Nespleťte si je s mladým luskovým hráškem :).

Ti šťastnější (mezi něž se řadím) si je skočí natrhat na zahrádku 🙂 – sbírám je většinou tehdy, když dosáhnou délky cca 10 – 12 cm a kuličky uvnitř lusku nejsou ještě zcela vyvinuté. To mám stoprocentní jistotu, že lusky nebudou mít ta postranní nepoživatelná tvrdá vlákna (delší, cca 20 cm jedinci, je již většinou mají).

Jak poznám, že jsou zelené fazolky čerstvé ?
Jednoduše. Stačí jen jednu fazolku přelomit vejpůl. Pokud to při lámání lupne a vydá praskavý zvuk, jsou čerstvé. Zakoupené fazolky hned zpracujte, neskladujte je v ledničce, ztrácejí tím vitamíny, vysušují se, zavadnou a „zgumovatí“.

Co ze zelených fazolek uvařím ?
Jsou vhodné do salátů, jako příloha k masu i jako hlavní jídlo.

Vyzkoušejte třeba :
Zelené fazolky se slaninou a česnekem
Vaječná omeleta se zelenými fazolkami
Zelené fazolky s koprovým dipem
Fazolkový salát s tuňákem a vejcem
Zelené fazolky s praženými pšeničnými klíčky a sázeným vejcem
Slaný žitný koláč se zelenými fazolkami a mozzarellou

A ještě tip pro zahrádkáře.
Snažili jsme se několik sezón pěstovat fazolky na naší zahrádce. S malým a ještě menším výsledkem. Např. vloni jsme je vysazovali za sezónu celkem třikrát a třikrát nám je ty potvory (mám na mysli slimáky) kompletně sežraly.

Tak jsme se naštvali a zkusili jsme je letos vysadit do skleníku (prostě jsme je před těmi všežravými bestiemi schovali).

A ono to funguje ! Fazolkám se ve skleníku báječně daří – při prvním letošním sběru jsme z několika keříčků sebrali téměř půl kila fazolek… 🙂

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *