ZELENÉ FAZOLKY S PRAŽENÝMI PŠENIČNÝMI KLÍČKY A SÁZENÝM VEJCEM

Přidáno dne 04.08.2016

400 g zelených fazolek
4 polévkové lžíce pšeničných klíčků
2 vejce
1 cm másla
1 kávová lžička másla pod vejce

Z tohoto množství připravíte dvě porce.

Nejprve spaříte fazolky.

Zatím, co se fazolky blanšírují, si připravíte na pánvičce sázená vejce.

Na druhé pánvi opražíte pšeničné klíčky a to takto:
na suchou teflonovou pánev bez jakéhokoliv omastku nasypete klíčky a na prudkém ohni je stále mícháte, dokud nedostanou hnědavý (ne spálený) nádech – je to chvilička cca 1 – 2 minuty.
Pokud se bojíte, že klíčky spálíte, tak je můžete připravit i na mírném ohni, trvá to však déle.
Opražené pšeničné klíčky vsypete do misky – nenechávejte je v pánvičce, pánvička je rozehřátá, proces pražení by pokračoval i po vypnutí hořáku a mohli byste je připálit.

Mezitím se již fazolky uvařily a propláchnuté studenou vodou čekají v cedníku.

Na pánvi rozehřejete plátek másla, přidáte okapané fazolky a chvilku (cca 2 – 3 minuty) restujete – jen co se fazolky prohřejí.
Pokud by vám již vystydla sázená vejce, přidejte je do pánvičky a též prohřejte.

Na talíři fazolky posypete opraženými klíčky a přidáte sázené vejce.
Tyto fazolky můžete jíst samotné jako lehkou večeři nebo zakusovat pečivem.
Pokud přidáte vařené brambory, získáte plnohodnotný oběd.

Tento recept je zdravější variantou jídla tradiční polské kuchyně, kde je strouhanka z bílého pečiva nahrazena výživově hodnotnějšími pšeničnými klíčky.

Postní varianta :
místo másla použijete máslo rostlinné, vejce vynecháte

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *