JAK SPAŘIT (BLANŠÍROVAT) ZELENÉ FAZOLKY

Zelené fazolky se nemají konzumovat v syrovém stavu.
Obsahují jedovaté látky – lektiny, které mohou vyvolat zvracení, bolesti břicha, průjem a mohou přivodit dokonce i otravu.
Aby byly poživatelné tak si je spaříme… A jak na to ?

Zeleným fazolkám odstraníte oba konce – nejlépe a nejrychleji to jde klasickými nůžkami.

Fazolky vhodíte do hodně osolené vařící vody, přivedete opět k varu a vaříte 5 – 6 minut.
Poté hned scedíte a propláchnete proudem studené vody.
Tím, že osolíte vodu a fazolky po uvaření hned zchladíte, zachovají si svou krásně zelenou barvu, i když je pak budete ještě jakkoliv zpracovávat.

Takto připravené fazolky jsou uvařené, jak by řekl milovník těstovin – „al dente“, po česku tedy do poloměkka tj. prošly varem, ale zachovaly si pevnost, při skusu jemně křupou a jsou tímto upraveny k přímé konzumaci nebo na jakoukoliv další kuchyňskou úpravu.

Z takto upravených zelených fazolek si pak můžete třeba připravit:

Zelené fazolky se slaninou a česnekem
Vaječná omeleta se zelenými fazolkami
Zelené fazolky s koprovým dipem
Fazolkový salát s tuňákem a vejcem
Zelené fazolky s praženými pšeničnými klíčky a sázeným vejcem

Slaný žitný koláč se zelenými fazolkami a mozzarellou