KARBANÁTKY Z BROKOLICE

Přidáno dne 17.01.2017

cca 350 – 400 g brokolicových růžiček (tj. 500 g brokolice bez košťálu)
150 g balkánského sýra
2 větší vejce
10 g česneku (3 větší stroužky)
5 rovných polévkových lžic ovesných vloček
5 rovných polévkových lžic pšeničných klíčků
1/2 kávové lžičky soli
špetka pepře
1 polévková lžíce oleje na vymazání

Z uvedeného množství je 12 karbanátků velikosti dlaně.

Brokolici rozeberete na růžičky, košťál odstraníte.

Růžičky brokolice na velmi jemno posekáte – pokud máte sekáček na zeleninu nebo robota, určitě ho použijte a růžičky nasekejte.

Balkánský sýr nastrouháte (nebo též nasekáte), smícháte s posekanou brokolicí, přidáte ovesné vločky, pšeničné klíčky, vejce, trochu pepře a soli –  se solí opatrně, je obsažena již v balkánském sýru – doporučuji směs ochutnat a podle toho dosolit.

Vše důkladně promícháte a směs necháte cca 30 minut odležet, aby nasákly pšeničné klíčky a vločky.

Plech vyložíte pečícím papírem, který potřete pomocí mašlovačky olejem.

Ze směsi odebíráte rukama množství přibližně o velikosti vajíčka a z něj vypracujete placku – karbanátek o průměru cca 8 – 9 cm (velikost dlaně) silný cca 1,5 cm, který položíte na pomaštěný pečící papír. Celkem vytvoříte 12 karbanátků.

Pečete v předem vyhřáté troubě na 180 °C 20 minut. Pak karbanátky obrátíte a ještě 10 – 15 minut dopékáte.

Karbanátky jsou nejchutnější  teplé, doplněné bramborovou kaší (bez mléka) nebo dýňovým pyré.
Jako zeleninová příloha se hodí kvašená zelenina  nebo sterilovaná červená řepa.

Karbanátky jsou dobré i bez přílohy, jen se zeleninou – třeba se salátem ze zelí, mrkve a celeru.

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *