POSTNÍ PEČENÉ BRAMBORY

SUROVINY

  • 700 – 800 g brambor
  • 5 polévkových lžic rostlinného oleje
  • 1 polévková lžíce soli do vody
  • sůl na dosolení

Z uvedeného množství jsou 2 porce.

PŘÍPRAVA

  • Brambory oloupete a pokrájíte na měsíčky široké 2 – 3 cm.
  • Brambory vložíte do hrnce s osolenou vroucí vodou, přivedete k varu a vaříte 5 minut.
  • Pak hned brambory scedíte, propláchnete studenou vodou a necháte zcela oschnout.
  • Plech vyložíte pečícím papírem.
  • Troubu předehřejete.

POSTUP

  • Kousky brambor vložíte do mísy, zalijete olejem a důkladně promícháte, aby byly jednotlivé měsíčky brambor olejem obalené.
  • Brambory rozprostřete na plech tak, aby byly v jedné vrstvě, nepřekrývaly se a každý dílek měl okolo sebe trošku volného místa.
  • Plech vložíte do trouby na horní příčku a pečete na 230 °C na horní ohřev cca 15 – 20 minut dozlatova.

Po vyjmutí z trouby hned servírujete a na talíři brambory dosolíte dle chuti.

Pečené brambory jsou velmi chutné samotné – jen posypané nasekanou petrželkou, pažitkou, jarní cibulkou nebo pórkem. Můžete je také doplnit dipem nebo salátem.

Vhodné jsou také jako příloha k pečené kořenové zelenině, k pečené růžičkové kapustě, k tofu párku…

PRAKTICKÉ

  • Oschnutí brambor urychlíte osušením papírovou utěrkou.
  • Olej můžete dochutit kořením – přidejte 1 kávovou lžičku sušeného česneku nebo majoránku, uzenou papriku či jiné koření dle vaší chuti.

Více receptů pro postní dobu najdete v POSTNÍ MINIMALISTICKÉ KUCHAŘCE, kterou si můžete zdarma stáhnout.