SUROVINY
- 500 g čerstvé růžičkové kapusty
- 3 polévkové lžíce rostlinného oleje
- 2 polévkové lžíce octa balsamico
- 30 g čekankového sirupu
- 2 středně velké stroužky česneku (10 g)
- 1 rovná kávová lžička soli
Z uvedeného množství je 1 porce jako hlavní chod bez přílohy nebo 2 – 3 porce přílohové.
PŘÍPRAVA
- Jednotlivé růžičky kapusty očistíte a rozkrojíte na poloviny.
- Česnek prolisujete.
- V mističce smícháte olej, ocet balsamico, čekankový sirup, sůl, česnek a důkladně promícháte.
- Plech vyložíte pečícím papírem.
- Troubu předehřejete.
POSTUP
- Růžičky kapusty dáte do mísy, zalijete ochuceným olejem a důkladně promícháte, aby byl každý kousek olejem obalený.
- Kapustu rozprostřete v jedné vrstvě na plech a ještě ji pokapete zbylým olejem, který stěrkou setřete z mísy.
- Pečete na 230°C cca 15 minut dozlatova. Doba pečení je odvislá od velikosti růžiček. Čím jsou větší, tím déle pečete. Malinké růžičky mohou být hotové již po 8 – 10 minutách pečení, proto je ke konci pečení hlídejte.
Takto upravenou růžičkovou kapustu můžete konzumovat jako samostatný hlavní chod bez přílohy. Pro zvýšení vydatnosti pokrmu můžete přidat pečené brambory.
PRAKTICKÉ
- Růžičkovou kapustu použijete syrovou, před pečením ji nijak tepelně neupravujete. Růžičky si tak po upečení ponechají svou křupavost.
Více receptů pro postní dobu najdete v POSTNÍ MINIMALISTICKÉ KUCHAŘCE, kterou si můžete zdarma stáhnout.