POSTNÍ PEČENÁ RŮŽIČKOVÁ KAPUSTA

SUROVINY

  • 500 g čerstvé růžičkové kapusty
  • 3 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • 2 polévkové lžíce octa balsamico
  • 30 g čekankového sirupu
  • 2 středně velké stroužky česneku (10 g)
  • 1 rovná  kávová lžička soli

Z uvedeného množství je 1 porce jako hlavní chod bez přílohy nebo 2 – 3 porce přílohové.

PŘÍPRAVA

  • Jednotlivé růžičky kapusty očistíte a rozkrojíte na poloviny.
  • Česnek prolisujete.
  • V mističce smícháte olej, ocet balsamico, čekankový sirup, sůl, česnek a důkladně promícháte.
  • Plech vyložíte pečícím papírem.
  • Troubu předehřejete.

POSTUP

  • Růžičky kapusty dáte do mísy, zalijete ochuceným olejem a důkladně promícháte, aby byl každý kousek olejem obalený.
  • Kapustu rozprostřete v jedné vrstvě na plech a ještě ji pokapete zbylým olejem, který stěrkou setřete z mísy.
  • Pečete na 230°C cca 15 minut dozlatova. Doba pečení je odvislá od velikosti růžiček. Čím jsou větší, tím déle pečete. Malinké růžičky mohou být hotové již po 8 – 10 minutách pečení, proto je ke konci pečení hlídejte.

Takto upravenou růžičkovou kapustu můžete konzumovat jako samostatný hlavní chod bez přílohy. Pro zvýšení vydatnosti pokrmu můžete přidat pečené brambory.

PRAKTICKÉ

  • Růžičkovou kapustu použijete syrovou, před pečením ji nijak tepelně neupravujete. Růžičky si tak po upečení ponechají svou křupavost.

Více receptů pro postní dobu najdete v POSTNÍ MINIMALISTICKÉ KUCHAŘCE, kterou si můžete zdarma stáhnout.