SUROVINY
500 g brokolice
150 g balkánského sýra
2 vejce velikosti M
10 g česneku (3 větší stroužky)
60 g ovesných vloček
60 g pšeničných klíčků
1/2 kávové lžičky soli
1 polévková lžíce oleje na vymazání
Z uvedeného množství je 12 karbanátků.
Celková energetická hodnota cca 1200 kcal, jeden karbanátek cca 100 kcal.
PŘÍPRAVA
- Brokolici odstraníte košťál, rozeberete ji na růžičky a posekáte v sekáčku na zeleninu.
- Balkánský sýr nastrouháte nebo též nasekáte v sekáčku.
- Plech vyložíte pečícím papírem, který potřete pomocí mašlovačky olejem.
- Troubu předehřejete.
POSTUP
- K posekané brokolici přidáte ovesné vločky, pšeničné klíčky, vejce a sýr.
- Vše důkladně promícháte vařečkou a následně rukama promačkáte, aby se vytvořila kompaktní hmota.
- Hmotu necháte cca 30 minut odležet, aby pšeničné klíčky a vločky nasákly.
- Směs ochutnáte a dle slanosti použitého sýra ještě dosolíte (někdy není sůl vůbec potřeba).
- Ze směsi odebíráte rukama množství přibližně o velikosti většího vejce a z něj vypracujete karbanátek o průměru cca 8 – 9 cm (velikost dlaně) a silný cca 1,5 cm. Celkem vytvoříte 12 karbanátků, které postupně kladete na připravený plech.
- Pečete v troubě na 190 °C 20 minut, pak karbanátky otočíte a ještě 10 – 15 minut dopékáte.
Karbanátky servírujete teplé, doplněné bramborovou kaší (bez mléka) , dýňovým pyré nebo třeba pečenými bramborami.
Karbanátky jsou chutné i studené – stačí je jen vložit do bagety a obložit zeleninou (např. salátem ze zelí, mrkve a celeru).
VARIANTA s medvědím česnekem
- Do těsta přidáte 30 g posekaných listů medvědího česneku a počet stroužků česneku snížete na 1 kus.
PRAKTICKÉ
- Dali byste si raději brokolicové karbanátky bez lepku a mléka?
Recept na ně najdete zde.