KARBANÁTKY Z BROKOLICE

SUROVINY

500 g brokolice
150 g balkánského sýra
2 vejce velikosti M
10 g česneku (3 větší stroužky)
60 g ovesných vloček
60 g pšeničných klíčků
1/2 kávové lžičky soli
1 polévková lžíce oleje na vymazání

Z uvedeného množství je 12 karbanátků.
Celková energetická hodnota cca 1200 kcal, jeden karbanátek cca 100 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Brokolici odstraníte košťál, rozeberete ji na růžičky a posekáte v sekáčku na zeleninu.
  • Balkánský sýr nastrouháte nebo též nasekáte v sekáčku.
  • Plech vyložíte pečícím papírem, který potřete pomocí mašlovačky olejem.
  • Troubu předehřejete.

POSTUP

  • K posekané brokolici přidáte ovesné vločky, pšeničné klíčky, vejce a sýr.
  • Vše důkladně promícháte vařečkou a následně rukama promačkáte, aby se vytvořila kompaktní hmota.
  • Hmotu necháte cca 30 minut odležet, aby pšeničné klíčky a vločky nasákly.
  •  Směs ochutnáte a dle slanosti použitého sýra ještě dosolíte (někdy není sůl vůbec potřeba).
  • Ze směsi odebíráte rukama množství přibližně o velikosti většího vejce a z něj vypracujete karbanátek o průměru cca 8 – 9 cm (velikost dlaně) a silný cca 1,5 cm. Celkem vytvoříte 12 karbanátků, které postupně kladete na připravený plech.
  • Pečete v troubě na 190 °C 20 minut, pak karbanátky otočíte a ještě 10 – 15 minut dopékáte.

Karbanátky servírujete teplé, doplněné bramborovou kaší (bez mléka)dýňovým pyré nebo třeba pečenými bramborami.
Karbanátky jsou chutné i studené – stačí je jen vložit do bagety a obložit zeleninou (např. salátem ze zelí, mrkve a celeru).

VARIANTA s medvědím česnekem

  • Do těsta přidáte 30 g posekaných listů medvědího česneku a počet stroužků česneku snížete na 1 kus.

PRAKTICKÉ

  • Dali byste si raději brokolicové karbanátky bez lepku a mléka?
    Recept na ně najdete zde.