TVAROHOVÉ KNEDLÍČKY SE ŠPENÁTEM

Přidáno dne 29.03.2016

250 g tvarohu (v alobalu, ne z vaničky)
250 g čerstvého listového špenátu
150 g hrubé pšeničné mouky
50 g balkánského sýra
20 g česneku (4 veliké stroužky)
2 vejce
plátek másla o síle 1 cm do špenátu
plátek másla o síle 1 cm na polití
1/2 kávové lžičky soli do špenátu
sůl do vody

Z tohoto množství je cca 25 knedlíčků o velikosti vlašského ořechu (2 poctivé porce).

Na másle zpěníte prolisovaný česnek.
Přidáte pokrájený listový špenát, osolíte a cca 3-5 minut restujete – dokud špenát zavadne, nezmenší objem a nevydusí se voda – pak odstavíte z ohně.

V míse smícháte vidličkou tvaroh, vejce, nahrubo nastrouhaný sýr, přidáte trochu prochladlý špenát a vše důkladně promícháte.
Na závěr postupně po částech do směsi zapracujete mouku.

Dáte do ledničky alespoň na 30 minut chladit – těsto se zpevní.

Z těsta vytvoříte knedlíčky velikosti vlašského ořechu :
lžičkou namočenou v hrníčku se studenou vodou odkrojíte trochu těsta, rukama zformujete v kuličku a odložíte na prkénko (počítejte s tím, že těsto maličko lepí).
Takto postupujete do té doby, dokud nebudete mít zpracované všechno těsto – kuliček vytvoříte cca 25 ks.

Do hrnce větší velikosti s osolenou vroucí vodou vložíte knedlíčky, hrnec přikryjete pokličkou a počkáte, až opět vzejde var.
Pak odklopíte pokličku (hrnec již poklicí zakrývat nebudete), knedlíčky lehce promícháte, tím se odlepí ode dna, počkáte až opět vzejde var a od té doby zprudka vaříte cca 5 minut (záleží na velikosti knedlíčků).
Pokud byste si nebyli jisti, že jsou knedlíčky již hotové, tak jeden knedlíček vyndáte,  rozpůlíte a podle hmoty uprostřed knedlíčku hned poznáte, zda jsou již uvařené.

Uvařené knedlíčky vyndáte z vody děrovanou lžící a hned podáváte.

Obměny servírování:
– knedlíčky jsou velmi chutné samotné, jen polité rozpuštěným máslem a posypané strouhaným balkánským sýrem
– chutný je i posyp dozlatova opečenou cibulkou
– masojídci si mohou posypat knedlíčky opečenou slaninou a již zmiňovanou cibulkou

Varianta s parmezánem :
místo  50 g balkánského sýra použijete 50 g parmezánu.

Varianta celozrnná :
klasickou bílou mouku můžete plně nahradit moukou celozrnnou hrubou špaldovou.

 

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *