O ŠPENÁTU

Přidáno dne 10.07.2017

„Králem květin je špenát, ten zeleňoučký špenát…“ zpívá Jirka Schelinger v písni vynikající české crazy komedie.
Špenátu jsou různé odrůdy, avšak jedno mají společné – jsou vysoce biologicky hodnotné a řadí se k nejcennějším zeleninám – takže slova písně nelžou :).

Avšak u hodně jedinců (včetně mě) byla cesta ke špenátu trnitá – lemovaná vzpomínkami ze školní jídelny – osobně jsem si špenát oblíbila až v dospělosti.

Proč špenát jíst ?
Špenát obsahuje vitamín C, který mimo jiné posiluje náš imunitní systém.
Přítomnost vitamínů skupiny B uklidní naše  „přetažené“ nervy, posílí mozkovou činnost, pečuje o naši pleť, vlasy a nehty.
Z minerálů je vysoce zastoupen hořčík, který nám obnoví a omladí buňky a podpoří činnost svalů a srdce.
Je zastoupen i draslík, který je přirozeným diuretikem a tak pomáhá odstraňovat z těla škodlivé látky.
Bohatě je obsažen též mangan, který se postará o naši látkovou výměnu, krev, kosti.
Obsažená vláknina nám pročistí střeva…
A železo? Ano je ve špenátu též, jen ne v takové míře, jak se dříve hlásalo – všichni známe „legendu“ o chybě v desetinné čárce …

Nákup špenátu
Vybírejte špenát čerstvý – takový, který je svěže zelený, neovadlý, nepomačkaný, nepolámaný.

Kuchyňská úprava špenátu
Ať už si přinesete domů špenát „hladký, kadeřavý či vrásčitý“, je důležité ho před kuchyňskou úpravou omýt – čím jsou listy špenátu zvlněnější, tím hůře se špenát čistí. Proto osobně dávám přednost špenátu s hladkými lístky anebo špenátu již opranému (o tom, zda je špenát praný či nepraný se dozvíte z etikety) – ale i ten pro jistotu ještě properu v sítu pod tekoucí vodou.

Pokud přidáte ke špenátu smetanu nebo mléko, částečně tím zneutralizujete kyselinu šťavelovou, která je ve špenátu obsažena a brání vstřebávání vápníku.

Špenát tepelně zpracováváme krátce, abychom zachovali co nejvíce zdraví prospěšných látek…

Použití špenátu
Špenát obvykle tepelně upravujeme – dusíme ho, zapékáme, přidáváme do omelet, k vejcím, pečeme z něj slané koláče…
Můžeme ho však použít i ve studené kuchyni do zeleninovýxh salátů, do různých koktejlů a do módních smoothie…

A co ze špenátu uvařit ?  Zkuste třeba :
Slaný špenátový koláč
Brambory zapečené se špenátem a anglickou slaninou
Tvarohové knedlíčky se špenátem
Vaječná omeleta se špenátem

 

 

 

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *