BRAMBORY ZAPEČENÉ SE ŠPENÁTEM A ANGLICKOU SLANINOU

1 kg brambor
200 g libovější anglické slaniny vcelku
200 g balkánského sýra
150 – 300 g čerstvého špenátu
200 g cibule
3 stroužky česneku
3 vejce
200 g smetany na vaření
0,5 cm silný plátek másla pod anglickou slaninu
0,5 cm silný plátek másla na vymazání formy
1/2 rovné kávové lžičky soli
špetka pepře

Z uvedeného množství jsou 3 – 4 porce.

Brambory oloupete  a ponecháte vcelku. Cibuli pokrájíte na kostičky, česnek nasekáte nadrobno.  Anglickou slaninu pokrájíte na drobné kostičky, balkánský sýr nastrouháte.

Špenát posekáte nahrubo. Smetanu rozmícháte s vejci, posolíte a opepříte.

Brambory uvaříte do poloměkka (záleží na typu a velikosti brambor – u středně velkých brambor se doba varu pohybuje okolo 10 minut). Pak je scedíte, necháte trochu zchladnout a nakrájíte na kolečka silná cca 0,5 cm.

Na pánvi rozpustíte máslo, přidáte pokrájenou anglickou slaninu a restujete. Až anglická slanina pustí tuk (pokud by nep, přidáte cibuli, česnek a vše dohromady restujete, dokud cibule s česnekem nezezlátne. Na závěr přidáte nahrubo pokrájený špenát a restujete už jen chvilku – jen po tu dobu, než špenát zavadne (zmenší svůj objem).

Zapékací misku vymažete máslem a vyskládáte polovinou nakrájených brambor. Na brambory rozprostřete špenátovou směs z pánve, posypete 100 g nastrouhaného balkánského sýra a překryjete druhou polovinou brambor.

Ve smetaně rozmícháte vejce, osolíte, opepříte podle chuti a směs nalijete na brambory.

Dáte zapéct do předem vyhřáté trouby na 180 °C. Pečete 20 minut. Pak z trouby vyndáte, posypete 100 g nastrouhaného balkánského sýra a dáte ještě na 20 minut zapéct.

S tímto poměrem surovin je výsledná chuť bramborová – s jemnými tóny špenátu a slaniny.
Pokud byste chtěli, aby převažovala chuť špenátová, dejte špenátu 2x tolik (300 g) a přidejte ještě 1 či 2 stroužky česneku.