Skip to content
250 g špenátu
450 g brambor
200 g smetany na vaření 12 %
150 g cibule (1 velká)
16 g česneku (4 velké stroužky)
plátek másla silný 1 cm
1/2 rovné polévkové lžíce soli
800 ml horké vody
Recept je též vhodný pro bezlepkovou dietu a candida dietu fáze II. a III.
Listy špenátu operete a posekáte nahrubo.
Cibuli pokrájíte na kostky, česnek posekáte nadrobno.
Brambory oškrábete a pokrájíte na drobné kostičky cca 1 x 1 cm.
Na másle zpěníte cibuli a až začne zlátnout, přidáte posekaný česnek a ještě chvíli restujete – dokud se česnek nerozvoní.
Pak přidáte nahrubo posekaný špenát a restujete do té doby, dokud špenát nezmenší svůj objem, trvá to chvilku – cca 2 -4 minuty.
Pak špenát zalijete horkou vodou, přidáte pokrájené brambory, posolíte, počkáte až opět vzejde var a na mírném ohni vaříte 15 minut – případně do té doby, dokud nebudou brambory měkké.
Pak vlijete smetanu, promícháte, počkáte až opět vzejde var a hned odstavíte z ohně.
Polévku necháte chvilku vychladnout, rozmixujete ponorným mixérem na hladký krém a podáváte.
Polévka je chutná samotná, ale můžete ji zpestřit a dozdobit natvrdo uvařenými vejci nebo nasucho opečenou slaninou.
V horkých dnech se mi osvědčila i konzumace polévky zastudena.