SLANÝ ŠPENÁTOVÝ KOLÁČ

SUROVINY

275 g vyváleného listového těsta
cca 300 g čerstvého špenátu
150 g cibule
250 g tučného tvarohu
200 g balkánského sýra
2 vejce velikosti M
3 veliké stroužky česneku (cca 18 g)
25 g másla

Uvedené množství je do  klasické koláčové formy o průměru 28 cm.
Celková energetická hodnota cca 2.250 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Čerstvý špenát operete a posekáte nahrubo.
  • Cibuli pokrájíte na kostičky.
  • Česnek prolisujete.
  • Balkánský sýr nastrouháte nahrubo nebo rozdrobíte rukama.
  • Koláčovou formu vyložíte pečícím papírem.
  • Do formy vložíte listové těsto tak, aby byly těstem obložené i okraje formy. Těsto na dně hojně propícháte vidličkou, aby pára měla kudy utíkat a těsto netvořilo bubliny.
  • Troubu předehřejete.

POSTUP

  • V kastrolu nebo v hluboké pánvi zpěníte máslo a na něm orestujete cibuli dozlatova.
  •  Přidáte špenát a dusíte do té doby, dokud nezavadne a výrazně nezmenší svůj objem. Pak odstavíte z plotny. Pokud by špenát pustil hodně vody, pánev nakloníte, voda steče a odstraníte ji lžící. Tepelně upravený špenát necháte chvíli zchladnout.
  • Tvaroh smícháte s balkánským sýrem, vejcem, česnekem, zchladlým špenátem a důkladně promícháte. Ochutnáte a případně dosolíte – většinou to však není potřeba.
  • Vzniklou hmotu rovnoměrně rozprostřete po ploše listového těsta.
  • Pečete v předem vyhřáté troubě tak, jak jste zvyklí péct listové těsto. Osobně ve své maloobjemové elektrické troubě, která má jen 45 l,  peču koláč na středním roštu se zapnutým spodním i horním ohřevem včetně zapnutého ventilátoru. Prvních 10 minut peču na 200°C, pak snížím teplotu na 180 °C a peču dalších 20 – 25 minut.

Koláč je chutný teplý i studený, ideální na svačinu nebo večeři.

PRAKTICKÉ

  • Koláč můžete upéct i z mraženého špenátu: 400 g mraženého listového špenátu přidáte na orestovanou cibulku a průběžně mícháte do té doby, dokud se špenát nerozmrazí. Pak odstavíte z plotny, necháte trochu zchladnout a pokračujete dle receptu výše.