SLANÝ ŠPENÁTOVÝ KOLÁČ

Přidáno dne 26.10.2015

← Starší

275 g vyváleného listového těsta
400 g mraženého listového špenátu (nebo cca 300 g špenátu čerstvého)
150 g cibule
1 tučný tvaroh
200 g balkánského sýra
2 vejce
3 veliké stroužky česneku (cca 18 g)
plátek másla silný 1 cm (25 g)

Uvedené množství je do  klasické koláčové formy o průměru 28 cm.
Celková energetická hodnota: cca 2244 kcal

Cibuli pokrájíte na kostičky, česnek prolisujete.
Pokud máte čerstvý špenát – operete ho a posekáte nahrubo.
Balkánský sýr nastrouháte nahrubo nebo jen rozdrobíte rukama.

Tvaroh smícháte s balkánským sýrem, vejcem, česnekem. Ochutnáte a případně dosolíte – většinou to však není potřeba.

V kastrolu zpěníte máslo a na něm orestujete cibuli dozlatova.

Na cibuli přidáte zmražený špenát a průběžně mícháte do té doby, dokud se špenát nerozmrazí. Pak odstavíte z plotny.
Pokud pracujete s čerstvým špenátem, dáte ho na orestovanou cibulku a dusíte do té doby, dokud nezavadne a výrazně nezmenší svůj objem. Pak odstavíte z plotny. Pokud by špenát pustil hodně vody, odstraníte ji lžící.

Pečící formu si vyložíte pečícím papírem a překryjete listovým těstem tak, aby byly těstem obložené i okraje formy.
Pokud máte k dispozici již vyválené obdelníkové těsto a máte kulatou formu, nezoufejte. Listové těsto dáte do kulaté formy a ty části těsta, které přebývají, odříznete. A tam kde těsto chybí, tak tam ho jednoduše „dolepíte“,  jako byste pracovali s modelínou.
Listové těsto na dně propícháte vidličkou, aby nedělalo bubliny a aby pára měla kudy utíkat.

Lehce zchladlý špenát přidáte k tvarohu, důkladně promícháte a hmotu rovnoměrně rozprostřete po ploše těsta.

Pečete v předem vyhřáté troubě tak, jak jste zvyklí péct listově těsto. Každá trouba ho totiž peče jinak.
Osobně ve své malé elektrické troubě peču koláč se zapnutým spodním i horním ohřevem včetně zapnutého ventilátoru. Prvních 10 minut peču na 200°C, pak snížím teplotu na 180 °C a peču dalších 20 – 25 minut.

Toto je zjednodušený a trochu modifikovaný recept na špenátový koláč, kterým mě vždy dostávala do kolen kamarádka Petra.
Díky, Petro, za rozšíření kuchařského obzoru o takovou lahůdku :).

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *