SLANÝ ŠPENÁTOVÝ KOLÁČ

275 g vyváleného listového těsta
400 g mraženého listového špenátu (nebo cca 300 g špenátu čerstvého)
150 g cibule
1 tučný tvaroh
200 g balkánského sýra
2 vejce
3 veliké stroužky česneku (cca 18 g)
plátek másla silný 1 cm (25 g)

Uvedené množství je do  klasické koláčové formy o průměru 28 cm.
Celková energetická hodnota cca 2.250 kcal.

PŘÍPRAVA
Cibuli pokrájíte na kostičky, česnek prolisujete.
Čerstvý špenát operete a posekáte nahrubo.
Balkánský sýr nastrouháte nahrubo nebo jen rozdrobíte rukama do velké mísy.

Pečící formu vyložíte pečícím papírem a překryjete listovým těstem tak, aby byly těstem obložené i okraje formy. Těsto na dně hojně propícháte vidličkou, aby nedělalo bubliny a aby pára měla kudy utíkat.

V kastrolu nebo v hluboké pánvi zpěníte máslo a na něm orestujete cibuli dozlatova.
Pak přidáte zmražený špenát a průběžně mícháte do té doby, dokud se špenát nerozmrazí. Pak odstavíte z plotny.
Čerstvý špenát dáte na orestovanou cibulku a dusíte do té doby, dokud nezavadne a výrazně nezmenší svůj objem. Pak odstavíte z plotny.
Pokud by špenát pustil hodně vody, odstraníte ji lžící.
Tepelně upravený špenát necháte chvíli zchladnout.

POSTUP
Tvaroh smícháte s balkánským sýrem, vejcem, česnekem, zchladlým špenátem a důkladně promícháte.
Ochutnáte a případně dosolíte – většinou to však není potřeba.

Vzniklou hmotu rovnoměrně rozprostřete po ploše těsta.

Pečete v předem vyhřáté troubě tak, jak jste zvyklí péct listově těsto – každá trouba ho totiž peče jinak.
Osobně ve své maloobjemové elektrické troubě, která má jen 45 l,  peču koláč na středním roštu se zapnutým spodním i horním ohřevem včetně zapnutého ventilátoru.
Prvních 10 minut peču na 200°C, pak snížím teplotu na 180 °C a peču dalších 20 – 25 minut.

Koláč je chutný teplý i studený, ideální na svačinu nebo večeři.