SUROVINY
250 g tvarohu v alobalu (ne z vaničky)
250 g čerstvého listového špenátu nebo listů mangoldu
150 g hrubé pšeničné mouky
100 g balkánského sýra
20 g česneku (4 veliké stroužky)
1 vejce velikosti M
25 g másla do špenátu
25 g másla na polití
1/2 kávové lžičky soli do špenátu
1 polévková lžíce soli do vody na vaření
Z uvedeného množství jsou 2 porce, celkem 25 ks malých knedlíčků.
Celková energetická hodnota cca 1 530 kcal.
PŘÍPRAVA
- Listy špenátu nebo mangoldu operete, necháte okapat a pak pokrájíte nahrubo.
- Balkánský sýr nastrouháte najemno a rozdělíte na 2 poloviny. 50 g přijde do těsta, 50 g je určeno na posyp.
- V míse smícháte vidličkou tvaroh, vejce a polovinu nastrouhaného sýra.
- Česnek prolisujete.
- Ve větším hrnci svaříte osolenou vodu.
POSTUP
- V hluboké pánvi zpěníte na másle česnek.
- Přidáte špenát nebo mangold, osolíte a restujete dokud listy nezavadnou a nezmenší svůj objem – trvá to cca 5 minut.
- Pokud by se všechna voda z listů nevydusila, tak pánev nakloníte, voda steče a odstraníte ji lžící.
- Tepelně upravené listy necháte chvíli zchladnout a pak je vmícháte k tvarohové směsi.
- Po částech zapracujete do těsta pomocí vařečky mouku a na závěr těsto ještě krátce propracujete rukama (počítejte s tím, že těsto maličko lepí).
- Těsto dáte do ledničky alespoň na 30 minut vychladit.
- Z těsta tvoříte knedlíčky velikosti vlašského ořechu : lžičkou namočenou v hrníčku se studenou vodou odkrojíte trochu těsta, rukama zformujete v kuličku, kterou odložíte na prkénko či talíř. Takto zpracujete všechno těsto – knedlíčků vytvoříte cca 25 ks.
- Do hrnce s osolenou vroucí vodou vložíte knedlíčky, hrnec přikryjete pokličkou a počkáte, až opět vzejde var.
- Odklopíte pokličku, knedlíčky lehce promícháte, aby se odlepily ode dna a hrnec již nezakrýváte.
- Počkáte až opět vzejde var a od té doby zprudka vaříte cca 5 minut.
- Uvařené knedlíčky vyndáte z vody děrovanou lžící a hned podáváte.
Knedlíčky na talíři polijete rozpuštěným máslem a posypete strouhaným balkánským sýrem.
PRAKTICKÉ
- Místo 50 g balkánského sýra určeného do těsta můžete použít 50 g parmezánu.
- Klasickou bílou mouku můžete plně nahradit moukou celozrnnou hrubou špaldovou.
- Knedlíčky můžete v rámci chuťové obměny posypat dozlatova opečenou cibulkou nebo kostičkami opečené anglické slaniny (nebo obojím).