SLANÉ VAJEČNÉ MUFFINY BEZ MOUKY S CHŘESTEM

Přidáno dne 18.06.2019

250 – 300 g zeleného chřestu
4 vejce velikosti M
180 – 200 g zakysané smetany ( 1 kelímek)
100 g šunky
100 g sýra typu ementál
1/4 kávové lžičky sody
1/2 kávové lžicky soli
špetka pepře

Recept je vhodný pro nízkosacharidovou a bezlepkovou dietu a pro candida dietu fáze III.

Celková energetická hodnota cca 1 164 kcal, jeden muffin cca 97 kcal.

Z uvedeného množství je 12 muffinů.

Zelenému chřestu odkrojíte zdřevnatělé konce (cca 2 – 3 cm) a spodní třetinu stonku oloupete (pokud máte chřest čerstvý rovnou ze zahrádky, loupat nemusíte). Jestliže pracujete s chřestem bílým, oloupete celý stonek až k hlavičce.
Chřest vložíte do sekáčku na zeleninu a posekáte,  případně nožem pokrájíte na velmi drobno.

Sýr nastrouháte nahrubo (anebo též posekáte v sekáčku).

Šunku rozdělíte na 12 stejných dílů.

Plech na muffiny vyložíte papírovými košíčky (osvědčila se mi jejich domácí výroba).

Posekaný chřest vložíte do mísy, přidáte sýr, vejce, sůl, pepř, sodu a důkladně promícháte. Získáte poměrně tekutou hmotu, kterou rovnoměrně pomocí naberačky rozdělíte do jednotlivých košíčků na plechu.

Na závěr do každého košíčku jemně vtlačíte šunku a dáte péct.

Pečete v předehřáté troubě na 180 °C  cca 30 minut dozlatova.

Chřestové muffiny jsou chutné teplé, vlažné i studené.
Můžete je doplnit lehkým zeleninovým salátem, nebo třeba bramborovou kaší bez mléka.

 

 

 

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *