SLANÉ VAJEČNÉ MUFFINY BEZ MOUKY S CHŘESTEM

SUROVINY

250 – 300 g chřestu
4 vejce velikosti M
180 – 200 g zakysané smetany
12 koleček šunky
100 g sýra typu ementál
1/4 kávové lžičky sody
1/2 kávové lžicky soli
špetka pepře

Z uvedeného množství je 12 muffinů.
Recept je vhodný pro nízkosacharidovou a bezlepkovou dietu a pro candida dietu fáze III.
Celková energetická hodnota cca 1 164 kcal, jeden muffin cca 97 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Chřestu odkrojíte zdřevnatělé konce (cca 2 – 3 cm).
  • Zelenému chřestu oloupete spodní třetinu stonku, chřest bílý oloupete celý až k hlavičce.
  • Odříznete chřestové hlavičky, které ponecháte na ozdobu.
  • Zbytek chřestu vložíte do sekáčku na zeleninu a posekáte, případně nožem pokrájíte na velmi drobno.
  • Sýr nastrouháte nahrubo nebo též posekáte v sekáčku.
  • Do plechu na muffiny vložíte papírové košíčky vyložené plátky šunky tak, aby šunka byla rozprostřena po stěnách košíčku a vytvořila mističku.
  • Troubu předehřejete.

POSTUP

  • Posekaný chřest vložíte do mísy, přidáte sýr, vejce, sůl, pepř, sodu a důkladně promícháte.
  • Získanou poměrně tekutou hmotu rovnoměrně rozdělíte do jednotlivých košíčků vyložených šunkou – jde to dobře pomocí malé naběračky.
  • Na vršek každého košíčku položíte hlavičky chřestu a vložíte do trouby.
  • Pečete na 180 °C  cca 30 minut dozlatova.

Chřestové muffiny jsou chutné teplé, vlažné i studené.
Doplněné bramborovou kaší bez mléka mohou být obědem, se zeleninovým salátem se stanou lehkou večeří nebo samotné budou dobrou svačinou.

PRAKTICKÉ

  • Nejlépe do košíčků pasuje šunka, jejíž plátky mají tvar kolečka a klasický průměr 10 cm.
  • Papírové košíčky nemusíte kupovat, můžete si je sami doma vyrobit.
  • Pokud při plnění košíčků pokapete plech, kapky před vložením do trouby setřete, aby se vám nepřipekly a nemuseli jste je po upečení složitě odstraňovat.