Skip to content
250 g bílé části pórku
700 g brambor
200 g smetany ke šlehání 31 %
1,5 litru zeleninového vývaru
100 g cibule
2 velké stroužky česneku (10 g)
plátek másla široký 2 cm (50 g)
1 rovná polévková lžíce soli
špetka pepře
Recept je vhodný pro bezlepkovou a candida dietu fáze II. a III.
Celková energetická hodnota cca 1.720 kcal.
Z uvedeného množství je nejméně pět porcí.
U této polévky se vyplatí uvařit domácí zeleninový vývar – dosáhnete mnohem lahodnější a jemnější chuti. Domácím vývarem vyřešíte i otázku, co se zelenou částí pórku – jednoduše ji přidáte do vývaru :).
Očištěný pórek pokrájíte na kolečka silná 0,5 cm, cibuli pokrájíte nadrobno, brambory oškrábete a pokrájíte na kostky cca 2 x 2 cm, česnek nasekáte.
Na másle zpěníte cibuli, přidáte pórek a na mírném plameni cca 10 minut opékáte. Pórek s cibulí by měl zůstat bílý, sklovitý ne zprudka opečený dozlatova či dohněda.
Do horkého zeleninového vývaru nasypete orestovaný pórek s cibulí, brambory, česnek, osolíte, opepříte a přivedete k varu. Pak stáhnete plamen a vaříte cca 15 minut, případně do té doby, než jsou brambory měkké, a pak hned vypnete.
Vmícháte smetanu, necháte polévku trochu zchladnout a vše tyčovým mixerem rozmixujete dohladka.
Osobně preferuji tuto jemnou delikatesní polévku samotnou bez dalších doplňkových chutí, ale můžete ji podávat s orestovaným pórkem či posypanou čerstvým pórkem, osmaženou houskou nebo česnekovými krutony.
Polévka je přesnídávkového typu, doplněná bagetou je vhodná i na večeři.