PÓRKOVÁ POLÉVKA

SUROVINY

250 g bílé části pórku
700 g brambor
200 g smetany ke šlehání 31 %
100 g cibule
2 velké stroužky česneku (10 g)
50 g másla
1,5 litru nesoleného zeleninového vývaru
1 rovná polévková lžíce soli
špetka pepře

Z uvedeného množství je nejméně 5 porcí.
Recept je vhodný pro bezlepkovou a candida dietu fáze II. a III.
Celková energetická hodnota cca 1.720 kcal.

UPOZORNĚNÍ
Výše uvedené množství soli je určeno do polévky vařené z nesoleného domácího vývaru. Pokud při přípravě svůj domácí zeleninový vývar solíte, používáte vývar z kostky nebo jiný druh vývaru, množství soli bude potřeba snížit.

PŘÍPRAVA

  • Bílou část pórku očistíte a pokrájíte na kolečka silná 0,5 cm.
  • Brambory oškrábete a pokrájíte na kostky cca 2 x 2 cm.
  • Cibuli pokrájíte nadrobno.
  • Česnek nasekáte nebo prolisujete.
  • V pánvi na másle zpěníte cibuli, přidáte pórek a na mírném ohni cca 10 minut opékáte. Pórek s cibulí by měl zůstat bílý, sklovitý – ne zprudka opečený dozlatova či dohněda.
  • Uvaříte zeleninový vývar – nejlépe domácí.

POSTUP

  • Do hrnce s horkým zeleninovým vývarem nasypete orestovaný pórek s cibulí.
  • Přidáte brambory, česnek, osolíte, opepříte a přivedete k varu.
  • Od bodu varu vaříte na mírném ohni cca 15 minut, dokud nejsou brambory měkké.
  • Polévku odstavíte z ohně a vlijete smetanu ke šlehání – již dál nevaříte.
  • Polévku tyčovým mixérem rozmixujete dohladka a můžete podávat.

Polévka je přesnídávkového typu s jemnou delikatesní chutí, kterou pro kontrast můžete doplnit česnekovými krutony.

PRAKTICKÉ

  • U této polévky se vyplatí uvařit domácí zeleninový vývar –  jednak dosáhnete lahodnější, jemnější chuti a též vyřešíte otázku, co se zelenou částí pórku – prostě ji přidáte do vývaru :).