JAK UVAŘIT ZELENINOVÝ VÝVAR V TLAKOVÉM HRNCI

Přidáno dne 13.06.2016

Dostala jsem od jedné čtenářky sérii dotazů:
„Jak děláte domácí zeleninový vývar, do kterého se pak už jen vhodí nudle a je z toho polévka ? Můžete mi to podrobně popsat ? A děláte vývar v papiňáku ?“…

Tak se Vám tedy, milá Blanko, pokusím nastínit postup, jak vařím extra silný zeleninový vývar v tlakovém hrnci.

150 g mrkve (1 veliká)
50 g petržele (1 malá drobná)
100 g cibule (1 středně velká)
10 g česneku (1 veliký stroužek)
150 g řapíkatého celeru (4 stonky)
100 g kapusty (3 veliké listy)
3 větší bobkové listy
5 kuliček nového koření
6 kuliček pepře
špetka drceného kmínu
3 cm mořské řasy (nemusí být)
1,5 litru studené vody

Výše uvedené druhy použité zeleniny a jejich váhu neberte jako dogma, jsou uvedeny jen pro základní orientaci.

Zeleninové variace
– řapíkatý celer můžete nahradit kusem celeru
– listy kapusty můžete nahradit listy klasického bílého nebo čínského zelí (červené zelí nedávám, obarví vývar)
– přidejte do vývaru vrchní slupky a řapíky z fenyklu
– přidejte kousek květáku nebo kedlubny
– přidejte zelenou petrželku
– přidejte zelenou část pórku

V podstatě mám na vývar pouze dvě pravidla a i ta jsou benevolentní :).
Na 1,5 litru vody dávám 500 – 700 g zeleniny.
Vývar musí obsahovat trojkombinaci mrkev, petržel, celer (nebo řapíkatý celer).

Příprava
Pokud mám kořenovou zeleninu z vlastních zdrojů nebo bio, pouze ji důkladně omyji kartáčkem; pokud mám zeleninu ze supermarketu, vždy ji oloupu škrabkou.

Cibuli loupu, ale do vývaru přidávám i  cca 2 vrstvy suchých slupek – krásně totiž obarví polévku dozlatova.
Předtím se však přesvědčím o tom, že mezi slupkami není plíseň.

Česnek loupu, pod slupkou bývají totiž schované různé „nedostatky“ česneku včetně plísně.

U kupované kapusty vrchní vrstvy tmavě zelených listů bez milosti vyhazuji, jsou plné dusíku.

Do vývaru přidávám mořskou řasu, která zvýší množství minerálů a živin.

Takto připravenou zeleninu pokrájím na hrubé kusy, vložím do tlakového hrnce, přidám koření a  studenou vodu.

Vývar zásadně nesolím !
Zelenina vložená do slané vody se stáhne (uzavře) a zdraví prospěšné látky, které zelenina obsahuje, se do vývaru nevyvaří.
Vývar solte, až když ho budete zpracovávat – na polévku z 1,5 litru vývaru přidávám cca 2 kávové lžičky soli (záleží na sladkosti použité zeleniny).
Solte tehdy, až zpracovávaný vývar bude vřít – posolením vývar „uzamknete“ a zůstanou vám v něm všechny minerály, které se do vývaru zásluhou  zeleniny a mořské řasy dostaly.

Vaření
Naplněný tlakový hrnec zavřete a od prvního zasyknutí vaříte 30 minut.
Pak vypnete a necháte ještě 10 minut stát.
Poté vypustíte zbytek páry z hrnce a otevřete víko.
Takto uvařený vývar je opravdu velmi silný a chuťově výrazný.

Dokončení
Vývar přecedíte přes síto a vyvařenou zeleninu vyhodíte.
Pokud jste přidali řasu, tak tu ponechte – pokrájejte ji nadrobno (pokud se nerozvařila) a vraťte zpět do vývaru..

Takto připravený vývar použijete na polévku tak, jak jste zvyklí – někdo do vývaru zavaří domácí nudle, nebo přidá drožďové knedlíčky, někdo provaří s čerstvou zeleninou, jiný přidá vařenou rýži či vaječný svítek…

Uskladnění
Uvařený vývar většinou hned zpracuji na polévku.
Ale někdy je potřeba vývar uskladnit. V tom případě uvařený vývar zprudka zchlaďte  – hrnec bez poklice dám do mísy s ledovou vodou nebo kostkami ledu. V zimě hrnec vystrčím za okno na mráz.
Rychle zchlazený vývar totiž vydrží v lednici déle.
Takto uskladněný vývar se obvykle snažím zpracovat do dvou dnů.

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *