SUŠENÁ ZELENINOVÁ SMĚS nejen do polévek (zeleninový vývar v prášku)

SUROVINY

300 g mrkve
100 g celeru
100 g petržel (kořen)
200 g cibule
100 g petrželka (nať)

PŘÍPRAVA

  • Kořenovou zeleninu omyjete, oloupete a nahrubo nastrouháte každý druh zeleniny zvlášť.
  • Nať petrželky pokrájíte nahrubo.
  • Cibuli pokrájíte na drobné kostičky.

POSTUP – SUŠENÍ

  • Nastrouhanou a pokrájenou zeleninu rozprostřete v tenké vrstvě na síta sušičky – na každé síto dejte jeden druh zeleniny, protože každý druh potřebuje různě dlouhou dobu k tomu, aby se usušil.
  • Zeleninu budete sušit v řádu hodin: moje sušička při 45 °C nejprve usuší nať petrželky, mrkev a petržel suší cca 3 hodiny, celer cca 4 hodiny a cibuli cca 7 hodin.
  • Sušíte tak dlouho, dokud zelenina při dotyku nešustí a při rozlomení nevydá křupavý zvuk.
  • Po usušení všechnu zeleninu smícháte a skladujete ve vzduchotěsné nádobě.
  • Pokud chcete docílit jemné konzistence (prášku), nasušenou zeleninu ještě promixujete tyčovým mixérem.

POSTUP – VÝVAR

  • Do 1 litru studené vody vsypete 10 g sušené zeleninové směsi (jedna polévková lžíce). Přivedete k varu a vaříte na mírném ohni cca 10 minut. Pak odstavíte z ohně a použijete tam, kde potřebujete.
  • Pokud potřebujete vývar čirý (bez kousků zeleniny), přecedíte ho přes síto.
  • Pokud potřebujete vývar slaný, přidáte 1 rovnou kávovou lžičku soli.
  • Pokud potřebujete uvařený vývar uskladnit, necháte ho vychladnout a pak vložíte do lednice.

PRAKTICKÉ

  • Pokud jste vlastníky zeleninového sekáčku, tak ho použijte na všechnu kořenovou zeleninu.
  • Nejvhodnější pro sušení je teplota do 50°C. Při vyšší teplotě se zelenina po povrchu rychle vysuší, ale uvnitř zůstane vlhkost.
  • Výše uvedený poměr zeleniny (3 : 1 : 1 : 2 : 1) kopíruje poměr zeleniny, který se obvykle dává do zeleninového vývaru. Poměr je orientační a můžete si ho přizpůsobit dle potřeb nebo dostupnosti zeleniny.
  • Při sesypávání usušené zeleniny ze síta rovnou do nádoby určené k uskladnění většinou lítá zelenina všude kolem. Osvědčilo se mi zeleninu nejprve přemístit ze síta na papír o velikosti cca A3 (nebo noviny), papír pak uprostřed prohnout a zeleninu jednoduše vsypat do nádoby.
  • Sušenou zeleninu můžete rozmixovat tyčovým mixérem na prášek. Zmenší tak cca o polovinu svůj objem, což se může hodit především při úspoře drahocenného místa v malinkaté kuchyni nebo spíži.
  • Tato sušená zelenina je oproti kupované „vegetě“ bez solí a bez dochucovadel typu glutaman sodný (E621).
  • Sušená zelenina se hodí nejen do polévek místo klasického domácího zeleninového vývaru, ale i na dochucení pomazánek, slaných závinů nebo třeba zapečených plněných paprik.