SUROVINY
600 – 700 g květáku (váha bez košťálu)
150 g cibule
200 ml smetany na vaření 12 %
3 vejce
25 g másla (plátek silný 1 cm)
1 l nesoleného domácího zeleninového vývaru
1 rovná polévková lžíce soli
1/2 kávové lžičky strouhaného muškátového oříšku
špetka pepře
Recept je vhodný pro bezlepkovou, nízkosacharidovou a pro candida dietu fáze II. a III.
Celková energetická hodnota cca 1.100 kcal.
UPOZORNĚNÍ
Výše uvedené množství soli je určeno do polévky vařené z nesoleného domácího vývaru. Pokud při přípravě svůj domácí zeleninový vývar solíte, používáte vývar z kostky nebo jiný druh vývaru, množství soli upravte dle vaší chutě a potřeby.
PŘÍPRAVA
- Uvaříte nebo ohřejete zeleninový vývar.
- Jednotlivé růžičky květáku posekáte na kusy velikosti sousta.
- Cibuli pokrájíte na kostičky.
- V misce metličkou rozmícháte smetanu s vajíčky a špetkou pepře.
POSTUP
- Ve velkém hrnci rozpustíte máslo a cibuli na něm osmahnete dozlatova.
- Vsypete květák a vše zalijete horkým zeleninovým vývarem.
- Osolíte, přidáte muškátový oříšek, přivedete k varu a na mírném ohni vaříte cca 15 minut do změknutí květáku.
- Za stálého míchání vlijete do polévky smetanu s vajíčky.
- Polévku přivedete k varu a vaříte cca 2 minuty (jen aby zatuhla vajíčka) a pak odstavíte z plotny.
DOKONČENÍ
- Pokud preferujete hladké krémové polévky, celou polévku rozmixujete ponorným mixérem dohladka.
- Pokud chcete mít polévku se strukturou, z polévky vyndáte cca polovinu květákové hmoty stranou, polévku v hrnci rozmixujete dohladka a květákovou hmotu vrátíte zpět do polévky.
PRAKTICKÉ
- Nemáte zeleninový vývar? Nevadí. Můžete použít litr vody a 1 polévkovou lžíci domácí sušené zeleninové směsi.
- V horkých letních dnech vyzkoušejte polévku zastudena – je výborná.
Narazila jsem na tuto pro mě novou krémovou polévku, která mě překvapila svojí specifickou chutí 🙂 Krémové polévky jsou úžasné a vždy mám radost, když narazím na nějakou zajímavou. Kombinace květáku a vajec je zajímavá. Polévku jsem zjemnila ovesnou smetanou místo klasické 🙂
To jsem ráda, že vám chutnalo:). Tato polévka je i u nás doma favoritkou a polévkovou stálicí..:)