KRÉMOVÁ KVĚTÁKOVÁ POLÉVKA SE SMETANOU A VEJCI

Přidáno dne 22.06.2016

1 kg květáku
150 g cibule
200 ml smetany na vaření 12 %
3 vejce
1 plátek másla o tloušťce cca 1 cm
1,5 l horké vody
1 rovná polévková lžíce sypkého zeleninového bujonu Würzl
1 polévková lžíce domácí sušené zeleninové směsi do polévky (nemusí být)
1 rovná polévková lžíce soli
1/2 kávové lžičky strouhaného muškátového oříšku
špetka pepře

Recept je též vhodný pro bezlepkovou a nízkosacharidovou dietu a pro candida dietu fáze II. a III.
Celková energetická hodnota cca 1.074 kcal.

Očištěný květák rozeberete na jednotlivé růžičky a posekáte nahrubo tak, abyste měli všechny kousky květáku přibližně stejně velké.
Cibuli pokrájíte na kostičky.
V misce metličkou rozmícháte smetanu s vajíčky a špetkou pepře.

Ve velkém hrnci rozpustíte máslo a osmahnete na něm dozlatova pokrájenou cibuli.

K orestované cibuli přidáte pokrájený květák a vše zalijete horkou vodou.
Přidáte sypký bujon, sušenou zeleninu (pokud máte), sůl, muškátový oříšek a vaříte na mírném ohni cca 15 minut do změknutí květáku.

Pak vlijete za stálého míchání do polévky smetanu s vajíčky.
Polévku přivedete opět k varu a vaříte zprudka cca 2 minuty (jen aby zatuhla vajíčka) a pak odstavíte z plotny. Po chvíli celou polévku rozmixujete ponorným mixérem dohladka.

Na talířích lze dozdobit jemně posekanou čerstvou petrželkou a kousky květáku – které si, pokud si tedy vzpomenete, vyndáte z polévky před mixováním :).

Tato sytá krémová polévka je vhodná jako lehký oběd či večeře.

V horkých dnech ji vyzkoušejete i zastudena – je výborná.

Do této polévky nepoužívám jako základ domácí zeleninový vývar, ale jen chuťově lehký sypký bujon Würzl, aby nebyla potlačena základní květáková chuť.

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *