KVĚTÁKOVÁ POLÉVKA SE SMETANOU A VEJCI

SUROVINY

650 – 1.000 g květáku bez košťálu
150 g cibule
200 ml smetany na vaření 12 %
3 vejce
25 g másla (plátek silný 1 cm)
1,5 l horké vody
1 rovná polévková lžíce sypkého zeleninového bujonu Würzl bez droždí
1 polévková lžíce domácí sušené zeleninové směsi do polévky (nemusí být)
1 rovná polévková lžíce soli
1/2 kávové lžičky strouhaného muškátového oříšku
špetka pepře

Recept je vhodný pro bezlepkovou a nízkosacharidovou dietu a pro candida dietu fáze II. a III.

Celková energetická hodnota cca 1.100 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Očištěný květák rozeberete na jednotlivé růžičky, které posekáte na kusy velikosti sousta.
  • Cibuli pokrájíte na kostičky.
  • V misce metličkou rozmícháte smetanu s vajíčky a špetkou pepře.
  • Uvaříte vodu.

POSTUP

  • Ve velkém hrnci rozpustíte máslo a cibuli na něm osmahnete dozlatova.
  • Vsypete květák a vše zalijete horkou vodou.
  • Přidáte sypký bujon, sušenou zeleninu (pokud máte), sůl, muškátový oříšek a vaříte na mírném ohni cca 15 minut do změknutí květáku.
  • Za stálého míchání vlijete do polévky smetanu s vajíčky.
  • Polévku přivedete k varu a vaříte cca 2 minuty (jen aby zatuhla vajíčka) a pak odstavíte z plotny.

DOKONČENÍ

  • Pokud preferujete hladké krémové polévky, celou polévku rozmixujete ponorným mixérem dohladka.
  •  Pokud chcete mít polévku se strukturou, z polévky vyndáte cca polovinu květákové hmoty stranou, polévku rozmixujete dohladka a  květákovou hmotu vrátíte zpět do polévky.

VARIACE

V horkých letních dnech polévku vyzkoušejte zastudena – je výborná.

PRAKTICKÉ

Pro urychlení procesu si můžete vodu předvařit v rychlovarné konvici.