KRÉMOVÁ KVĚTÁKOVÁ POLÉVKA SE SMETANOU A VEJCI

650 – 1.000 g květáku bez košťálu
150 g cibule
200 ml smetany na vaření 12 %
3 vejce
1 plátek másla o tloušťce cca 1 cm
1,5 l horké vody
1 rovná polévková lžíce sypkého zeleninového bujonu Würzl bez droždí
1 polévková lžíce domácí sušené zeleninové směsi do polévky (nemusí být)
1 rovná polévková lžíce soli
1/2 kávové lžičky strouhaného muškátového oříšku
špetka pepře

Recept je též vhodný pro bezlepkovou a nízkosacharidovou dietu a pro candida dietu fáze II. a III.
Celková energetická hodnota cca 1.100 kcal.

Očištěný květák rozeberete na jednotlivé růžičky a posekáte na kusy velikosti sousta.
Cibuli pokrájíte na kostičky.
V misce metličkou rozmícháte smetanu s vajíčky a špetkou pepře.

Ve velkém hrnci rozpustíte máslo a osmahnete na něm dozlatova pokrájenou cibuli.

K orestované cibuli přidáte pokrájený květák a vše zalijete horkou vodou.
Přidáte sypký bujon, sušenou zeleninu (pokud máte), sůl, muškátový oříšek a vaříte na mírném ohni cca 15 minut do změknutí květáku.

Pak vlijete za stálého míchání do polévky smetanu s vajíčky.
Polévku přivedete opět k varu a vaříte zprudka cca 2 minuty (jen aby zatuhla vajíčka) a pak odstavíte z plotny.

 Pokud chcete mít polévku se strukturou,  před mixováním z polévky cca polovinu květákové hmoty vyndáte a po rozmixování do polévky vrátíte. Když preferujete hladký krém, celou polévku rozmixujete ponorným mixérem dohladka.

Tato sytá polévka je vhodná jako lehký oběd či večeře.
V horkých dnech ji vyzkoušejte i zastudena – je výborná.