KARBANÁTKY Z CUKETY A MRKVE

SUROVINY

  • 300 g oloupané cukety
  • 200 g oloupané mrkve
  • 100 g ovesných vloček
  • 1 vejce velikosti L
  • 40 g chia semínek
  • 15 g česneku
  • 1 kávová lžička majoránky
  • 2 rovné kávové lžičky soli
  • špetka pepře
  • 2 polévkové lžíce oleje na vymazání

Z uvedeného množství je 12 karbanátků.
Celková energetická hodnota cca 960 kcal.
Recept je vhodný pro bezlepkovou dietu (při použití bezlepkových ovesných vloček) a pro candida dietu fáze I., II. a III.

PŘÍPRAVA

  • Cuketu a mrkev oloupete, navážíte a nastrouháte nahrubo nebo použijete sekáček na zeleninu.
  • Ve velké míse smícháte všechny uvedené  ingredience a směs necháte odstát v pokojové teplotě cca 1/2 hodiny.
  • Plech vyložíte pečícím papírem, který pomocí mašlovačky potřete olejem.

POSTUP

  • Po odležení  vytvoříte z hmoty rukama cca 12  karbanátků – vezmete hmotu přibližně ve velikosti vajíčka a v ruce vytvarujete karbanátek o  průměru cca 7 – 8 cm (velikost dlaně) a tloušťky cca 1 cm, který položíte na plech.
  • Pečete v předehřáté troubě na 230 °C 20 minut, pak karbanátky otočíte a pečete ještě dalších 20 minut.

Teplé karbanátky můžete podávat s bramborovou kaší nebo s dýňovým pyré.

PRAKTICKÉ

  • Pokud máte doma malou naběračku, která má objem 50 ml, nemusíte karbanátky modelovat rukama. Hmotu naberete naběračkou (nijak nepěchujete, jen lehce naberete), zarovnáte s okrajem, vyklopíte do dlaně, lehkým stiskem rozprostřete po dlani a karbanátek je hotový.
  • Velkou předností karbanátku je možnost jíst ho i studený. Ze studeného karbanátku můžete udělat pikantní burger : karbanátek potřete dijonskou hořčicí nebo domácí majonézou a vložíte do rozkrojené celozrnné housky. Dochutíte čerstvou cibulkou, rajčetem, salátem, kyselou okurkou nebo prostě tím, co máte právě po ruce či v lednici.