SUROVINY
300 g oloupané cukety
200 g oloupané mrkve
100 g ovesných vloček
1 vejce velikosti L
40 g chia semínek
15 g česneku
1 kávová lžička majoránky
2 rovné kávové lžičky soli
špetka pepře
2 polévkové lžíce oleje na vymazání
Z uvedeného množství je 12 karbanátků.
Celková energetická hodnota cca 960 kcal.
Recept je vhodný pro bezlepkovou dietu (při použití bezlepkových ovesných vloček) a pro candida dietu fáze I., II. a III.
PŘÍPRAVA
- Cuketu a mrkev oloupete, navážíte a nastrouháte nahrubo nebo použijete sekáček na zeleninu.
- Ve velké míse smícháte všechny uvedené ingredience a směs necháte odstát v pokojové teplotě cca 1/2 hodiny.
- Plech vyložíte pečícím papírem, který pomocí mašlovačky potřete olejem.
- Troubu předehřejete.
POSTUP
- Po odležení vytvoříte z hmoty rukama cca 12 karbanátků – vezmete hmotu přibližně ve velikosti vajíčka a v ruce vytvarujete karbanátek o průměru cca 7 – 8 cm (velikost dlaně) a tloušťky cca 1 cm, který položíte na plech.
- Pečete v předehřáté troubě na 230 °C 20 minut, pak karbanátky otočíte a pečete ještě dalších 20 minut.
Teplé karbanátky můžete podávat s bramborovou kaší nebo s dýňovým pyré.
PRAKTICKÉ
- Pokud máte doma malou naběračku, která má objem 50 ml, nemusíte karbanátky modelovat rukama. Hmotu naberete naběračkou (nijak nepěchujete, jen lehce naberete), zarovnáte s okrajem, vyklopíte do dlaně, lehkým stiskem rozprostřete po dlani a karbanátek je hotový.
- Velkou předností karbanátku je, že ho můžete jíst i zastudena. Třeba jako pikantní burger : karbanátek potřete dijonskou hořčicí nebo domácí majonézou, vložíte do rozkrojené celozrnné housky a dochutíte čerstvou cibulkou, rajčetem, salátem, kyselou okurkou nebo prostě tím, co máte právě po ruce či v lednici.